Hrvatska je jedna od rijetkih država na putu ispunjavanja pariškog sporazuma do 2030. godine
Foto: Canva

Porezi velikim tvrtkama na fosilna goriva bili bi snažno oružje za smanjenje emisija

Prema novom izvješću  Climate Damages Tax (Porez na klimatsku štetu), uvođenje poreza na fosilna goriva tvrtkama u najbogatijim zemljama svijeta moglo bi generirati stotine milijardi za pomoć najosjetljivijim nacijama u suočavanju s klimatskom krizom. Utjecaji klimatskih promjena nesrazmjerno pogađaju siromašnije nacije koje su tome najmanje pridonijele.

“Klimatske promjene su rat. Uragan pete kategorije oslobađa energiju koja je 10.000 puta veća od nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine”, napisao je Avinash Persaud, posebni izaslanik za ulaganja i financije premijera Barbadosa, u predgovoru izvješća. “Klimatske promjene nisu nakaza prirode. Napravio ih je čovjek, jednako kao što su ih stvorili moć i pohlepa. Da posljedice klimatskih promjena nesrazmjerno osjećaju oni koji su tome pridonijeli, one bi odavno prestale.”

Izvješće je izračunalo da bi novi porez na eksploataciju  fosilnih goriva za najveće tvrtke sa sjedištem u državama koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) — mogao generirati 720 milijardi dolara za fond gubitaka i šteta za ranjive zemlje do 2030. godine.

Canva

Koautor David Hillman, direktor Stamp Out Poverty, rekao je da izvješće “pokazuje da najbogatije, ekonomski najmoćnije zemlje, s najvećom povijesnom odgovornošću za klimatske promjene, ne trebaju tražiti dalje od svojih industrija fosilnih goriva kako bi prikupile desetke milijardi  dodatnog prihoda godišnje oporezujući ih daleko rigoroznije. “Ovo je sigurno najpravedniji način da se povećaju prihodi za fond za gubitke i štete kako bi se osiguralo da bi odgovarao svrsi”, izvijestio je The Guardian.

Autori izvješća kažu da bi se porez mogao nametnuti korištenjem postojećih poreznih sustava. Dodali su da bi uvođenje poreza u zemljama OECD-a ove godine po početnoj stopi od 5 dolara po metričkoj toni ekvivalenta ugljičnog dioksida i povećanje za 5 dolara po toni godišnje do kraja desetljeća generiralo 900 milijardi dolara.

“Klimatske promjene zaustavit ćemo samo ako natjeramo one koji tome doprinose da plate za to. Više razgovora, više konferencija, više osiguranja gdje se od žrtava traži plaćanje na rate, neće učiniti posao. Moramo prekinuti nesklad između onih koji dobivaju i onih koji gube. To je ono što međunarodna zajednica koja ozbiljno želi zaustaviti klimatske promjene mora učiniti. Ne možemo si priuštiti čekanje.”, napisao je Persaud.