Presuda: Švicarska prekršila ljudska prava zbog nedjelovanja u vezi s klimom
Foto: Canva

Presuda: Švicarska prekršila ljudska prava zbog nedjelovanja u vezi s klimom

U povijesnoj presudi, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da su neadekvatni napori Švicarske da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama prekršili ljudska prava građana te zemlje. To je rezultat tužbe koju je sudu podnijela skupina više od 2000 Švicarki starijeg životnog doba.  Ova značajna odluka postavlja snažan presedan za buduće tužbe povezane s klimom u Europi i diljem svijeta.

“Jasno je da će buduće generacije vjerojatno nositi sve teži teret posljedica sadašnjih neuspjeha i propusta u borbi protiv klimatskih promjena”, rekla je Siofra O’Leary, predsjednica Suda za ljudska prava, prenosi Reuters.

Sud je odbacio tužbu koju je pokrenulo šest portugalskih mladića protiv 32 vlade u Europi zbog sadašnjih i budućih utjecaja klimatskih promjena, kao i tužbu bivšeg gradonačelnika protiv grada Grande-Synthea, koji je rekao da Francuska nije učinila dovoljno da spriječi globalno zagrijavanje.

Presuda: Švicarska prekršila ljudska prava zbog nedjelovanja u vezi s klimom
Foto: Canva

Skupina Švicarki, koje su sve redom starije od 64 godine, tvrdila je da su ranjivije na utjecaje klimatskih promjena zbog svoje dobi i spola te da je njihovo zdravlje ugroženo toplinskim valovima za čije sprijčavanje vlada nije učinila dovoljno.

Elisabeth Stern, 76-godišnja članica grupe KlimaSeniorinnen (Starije žene za zaštitu klime), kako se naziva ova skupina, rekla je za BBC da je svjedočila promjeni klime u Švicarskoj još od mladosti koju je provela na farmi.

“Neki od nas su jednostavno takvi stvoreni. Nismo stvorene da sjedimo u stolici za ljuljanje i pletemo. Statistički znamo da nas za 10 godina više neće biti. Dakle, što god da radimo sada, ne radimo za sebe, već za dobrobit naše djece i i njhove djece”, rekla je Stern za BBC News.

Švicarska se ne može žaliti se na presudu suda i ona je konačna, što će imati trajne posljedice u cijelom svijetu. Važno je da odluka uspostavlja pravni presedan za 46 zemalja koje su potpisale Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Prema riječima stručnjaka, presuda bi mogla pomoći u jačanju drugih klimatskih slučajeva koji se temelje na ljudskim pravima, a koji se vode pred međunarodnim sudovima, kao i potaknuti slične buduće tužbe.

Švicarska će sada imati zakonsku obvezu provesti više mjera za smanjenje svojih emisija koje uzrokuju globalno zagrijavanje. Lucy Maxwell, ko-direktorica Climate Litigation Network, neprofitne organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj,  rekla je da kontinuirani neuspjeh švicarske vlade da poboljša svoje klimatske politike može dovesti do novih tužbi na nacionalnoj razini. Švicarska se obvezala prepoloviti svoje emisije do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Bern je predložio stroža pravila kako bi se postigao cilj, ali su odbijena na referendumu 2021. godine.