Renault

Renault želi reciklirati baterije za aute. Hoće li to dovesti do pada cijena?

Francuski proizvođač automobila Renault u pregovorima je s potencijalnim partnerima oko izvlačenja i recikliranja litija i drugih metala iz rabljenih baterija električnih vozila, doznaje Reuters od direktora iz kompanije koja traži način za ponovno iskorištavanje više strateških sirovina.

Dok je recikliranje autodijelova sve češće, Renault namjerava biti prvi europski proizvođač automobila koji će reciklirati baterije na industrijskoj razini.

– U Europi trenutno ne postoji… nitko tko može tvrditi da reciklira rabljene baterije u zatvorenoj petlji za korištenje nikla, kobalta i litija za izradu novih baterija – rekao je Jean-Philippe Bahuaud, izvršni direktor ‘The Future Is Neutral’ ‘ (TFIN), Renaultova odjela za okoliš.

Razgovori sa specijaliziranim tvrtkama koje mogu biti partneri u recikliranju su u “naprednoj” fazi, rekao je u intervjuu uoči konferencije ChangeNOW u Parizu ovog tjedna.

Većina metala koji se koriste u baterijama koje pokreću električna vozila rudari se i obrađuje izvan Europe, a postoji sve veća zabrinutost zbog velike ovisnosti regije o Kini u pogledu materijala.Također postoje značajne uštede koje se mogu ostvariti od recikliranja metala, koji čine čak 70% cijene baterije. Baterije pak predstavljaju do 40% cijene vozila.

Tvrtka Eramet također planira izgraditi postrojenje za recikliranje baterija s tvrtkom za otpad Suez u francuskoj luci Dunkirk koje bi započelo s radom sljedeće godine. Konačna odluka o investiciji još se čeka.

Renault i partnerska tvrtka Nissan prošlog su desetljeća bili pionir u električnim vozilima, ali prestigli su ih Tesla i nekoliko kineskih kompanija. Međutim, njegove marke Renault i Dacia i dalje su među vodećim markama na europskom tržištu električnih vozila. U travnju će zaustaviti proizvodnju novih vozila u svojoj tvornici Flins zapadno od Pariza i potpuno se prebaciti na proizvodnju djelomično recikliranih automobilskih komponenti i obnovljenih vozila. Bahuaud očekuje da će Flins ove godine reciklirati 9000 baterija.

Renault prodaje baterije i druge obnovljene dijelove kao što su električni motori i punjači uz 30% popusta na nove proizvode.