Služebno je potvrđeno: Europa ima novi temepraturni rekord od 48,8 °C
Foto: Canva

Služebno je potvrđeno: Europa ima novi temepraturni rekord od 48,8 °C

Koliko klimatske promjene utječu na temperature zraka jasno nam je i po rekordno toplim godinama koje se u većini svijeta nižu jedna za drugom. Nedavno je potvrđeno da je 2023. bila najtoplija u povijesti mjerenja, a dobili smo i potvrdu još jednog neugodnog rekorda koji je postavljen u Europi. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) službeno je potvrdila novu najveću ikada zabilježenu temperaturu u Europi.

Dosadašnji rekord u Europi iznosio je 48,0 stupnjeva, a izmjeren je 10. srpnja 1977. godine u Ateni. Novi rekord je postavljen dvije i pol godine, a sada je WMO i službeno potvrdio da je nova najveća vrijednost testirana i znanstveno potvrđena od međunarodnog povjerenstva stručnjaka, te se time službeno priznaje kao rekord. Temperatura od 48,8 °C izmjerena je  11. kolovoza 2021. godine na Siciliji.

Služebno je potvrđeno: Europa ima novi temepraturni rekord od 48,8 °C
Foto: Canva

Prema WMO-u, novi temperaturni rekord izmjeren je na automatiziranoj meteorološkoj postaji u Sirakuzi na Siciliji. Mjerni podaci, uvjeti mjerenja i mjerni uređaji vrlo su detaljno ispitani, tako da je novi temperaturni rekord za Europu potvrđen tek dvije i pol godine nakon što je zabilježen. Rezultati studije objavljeni su u časopisu “International Journal of Climatology”.

Europa je ozbiljno pogođena klimatskim promjenama, navodi se u priopćenju WMO-a.

“Novi temperaturni rekord pokazuje alarmantan trend prema nastavku visokih temperaturnih rekorda u određenim regijama svijeta. Vjerojatno će se u Europi u budućnosti dogoditi još ozbiljniji ekstremi”, rekao je američki geograf Randall Cerveny, izvjestitelj za vremenske i klimatske ekstreme u WMO-u.

Inače, najveća ikada zabilježena temperatura na svijetu od 56,7 °C izmjerena je 1913. godine na ranču Furnace Creek u američkom Death Valleyu koji je inače poznat po ekstremnim temperaturama.