ESA/Alexander Gerst

Stručnjaci upozorili: Salata uzgojena u svemiru mogla bi ubiti astronaute

Salata uzgojena u bestežinskom stanju u svemiru je podložnija bakterijskim infekcijama poput salmonele i e.coli, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Scientific Reports te bi mogloo imati veliki utjecaj na planove za hranu uzgojenu u svemiru poput zelene salate i drugog lisnatog povrća.

Istraživanje su vodili znanstvenici sa Sveučilišta Delaware, a ono izaziva zabrinutost zbog mogućih planova da se hrana uzgojena u svemiru koristi u misijama istraživanja dubokog svemira, poput NASA-ine buduće misije na Mars s ljudskom posadom. Naime, astronauti u svemiru već nekoliko godina uzgajaju razno povrće, što će biti ključno za budućnost istraživanja svemira, ali i za budućnost proizvodnje hrane. Dosad su u svemiru uzgojili salatu, kupus, cinije, gorčicu, kelj, čili papričice…

Ako su istraživanja točna i ako je veća vjerojatnost da bi hrana poput salate koja je uzgojena u svemiru mogla pokupiti bakterije, to bi moglo predstavljati opasnu prijetnju astronautima. Naime očekuje se kako će se u nadolazećim desetljećima sve više slati u svemir.

Znanstvenici tehnički nisu mogli testirati kako biljke rastu u mikrogravitaciji dok su na Zemlji, oni su upotrijebili posebnu opremu kako bi simulirali bestežinski okoliš na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koji nam služi kao preteča načina na koji će ljudi živjeti u svemiru u budućnosti.

Koristeći ovaj bestežinski sustav prevarili su biljke da misle kako nisu u normalnoj gravitaciji i tu su otkrili da je veća vjerojatnost da će salata imati otvorene stome, što su malene pore u lišću i stabljikama koje se obično zatvaraju kada biljka osjeti potrebu za obranu. Odnosno, radi se o porama u epidermisu lišća, stabljike i drugih organa, a koja kontrolira brzinu izmjene plinova.

NASA

One se obično zatvore kada im se ‘opasnosti’ poput bakterija približe. Međutim, znanstvenici su otkrili da se u bestežinskom stanju ne zatvaraju, ostavljajući biljku podložnu bakterijama.

Kako svemirska postaja i druga svemirska okruženja vjerojatno imaju prisutne bakterije, to predstavlja veliki problem za hranu koju bi uzgajali u svemiru, pogotovo ako druge biljke pokazuju iste osobine kada su u bestežinskom okruženju.

– Moramo biti spremni i smanjiti rizike za one koji sada žive u svemiru, ali i one u budućnosti. Moramo bolje razumjeti interakcije između patogena na biljkama uzgojenima u svemiru – kaže Kali Kniel sa Sveučilišta Delaware, piše Forbes. Dodaje kako će za početak trebati sterilizirati sjemenke kako bi smanjili rizike postojanja mikroba na biljkama.

Na znanstvenicima je i da pokušaju pronaći način da natjeraju stome da funkcioniraju čak i kada su u bestežinskom okruženju. Međutim, prehrana zelenjavom uzgojenom u svemiru do tada bi mogla predstavljati opasan rizik.