SynRobo je učinkoviti robot za sjetvu, rezidbu i žetvu - waseda

SynRobo je učinkoviti robot za sjetvu, rezidbu i žetvu

Japanski istraživači razvili su robota na četiri kotača za održavanje biljaka uzgojenih metodom uzgoja nazvanom sinekokultura. Sinekokultura (engleski: Synecoculture) je metoda uzgoja mješovitih biljnih vrsta zajedno u velikoj gustoći koju je razvio Sony Computer Science Laboratories. Sinekokultura podrazumijeva umjetno stvorene ekosustave za uzgoj bogate raznolikosti usjeva koji obogaćuju lokalnu biološku raznolikost. Takva vrsta uzgoja može biti složena operacija jer se na istom zemljištu gusto sade mnoge različite vrste s različitim sezonama vegetacije i brzinama rasta.

Prema Sveučilištu Waseda iz Tokija, specifični problemi sa skinekokulturom mogu se riješiti korištenjem poljoprivrednog robota, no većina postojećih robota može automatizirati samo jedan od tri zadatka (sjetva, orezivanje, žetva) u jednostavnom okruženju tipičnog poljoprivrednog zemljišta te nisu pogodni za održavanje sinekokulture. Osim toga takvi roboti mogu stupiti u nepotreban kontakt s biljkama i oštetiti ih, utječući na njihov rast i prinose.

Opremljen razni poljoprivrednim alatima

Zbog toga je grupa znanstvenika sa Sveučilišta Waseda pod vodstvom Takuya Otanija u suradnji s tvrtkama Sustainergy Company i Sony CSL dizajnirala novog robota koji može učinkovito održavati  sinekokulturu. Robot se zove SynRobo, a riječ “syn” znači “zajedno s” ljudima. Robot može održavati  mješovite usjeve koje se uzgajaju u sjeni solarnih panela, inače neiskorištenom prostoru.

Robot ima mehanizam s četiri kotača koji omogućuje kretanje po neravnom terenu i robotsku ruku koja se širi i skuplja kako bi pomogla u savladavanju prepreka. Robot se može kretati na padinama i izbjegavati manje oštre neravnine. Robot koristi kameru od 360 stupnjeva za prepoznavanje okoline i manevriranje. Osim toga, opremljen je raznim poljoprivrednim alatima: sidrima (za bušenje rupa), škarama za orezivanje i raznim alatima za žetvu. Robot prilagođava svoj položaj s pomoću robotske ruke i stola s ortogonalnim osima koji se može pomicati vodoravno.”

Može se naširoko koristiti u općoj poljoprivredi

Osim ovih značajki, istraživači su za robota također izmislili tehnike za učinkovito sijanje. Obložili su sjemenke različitih biljaka zemljom kako bi napravili kuglice jednake veličine, tako da je robot može jednako sijati sjeme više različitih biljaka. Nadalje, razvijen je sustav manevriranja kojim upravlja čovjek kako bi se poboljšala funkcionalnost robota kada mu je potrebna pomoć. Sustav mu pomaže rukovati alatima, implementirati automatsku sjetvu i mijenjati zadatke.

Novi robot mogao je uspješno sijati, orezivati i vršiti žetvu u gustoj vegetaciji, stvarajući minimalan kontakt s okolinom tijekom zadataka zbog svoje male i fleksibilne konstrukcije.

“Ovim istraživanjem razvijen je poljoprivredni robot koji radi u okruženjima u kojima više vrsta biljaka raste u gustoj vegetaciji. Može se naširoko koristiti u općoj poljoprivredi, kao i u sinekokulturi – samo se alati moraju mijenjati kada se radi s različitim biljkama, rekao je Otani.

Otani je dodao da će robot pridonijeti poboljšanju prinosa po jedinici površine i povećati učinkovitost poljoprivrede. Nadalje, njegovi skupljeni podaci o poljoprivrednim operacijama pomoći će automatizirati sustav manevriranja. Kao rezultat, roboti bi mogli pomoći poljoprivredi u mnoštvu okruženja. Sustainergy Company trenutno se priprema komercijalizirati ovu inovaciju na nedovoljno iskorištenim poljima u Japanu i u pustinjskim područjima u Keniji.