U akciji čišćenja s plaže Pantan uklonjeno 400 kilograma raznog otpada Ivana IvanovicPIXSELL
Foto: Ivana Ivanović PIXSELL

U akciji čišćenja s plaže Pantan uklonjeno 400 kilograma raznog otpada

“It’s not water, it’s more”, duhovita je i višeslojna poruka pod čijim su geslom aktivisti udruge Sunce polovicom listopada čistili otpad na plaži Pantan kraj Trogira. U samo jednom danu prikupljeno je čak 400 kilograma otpada, od automobilskih guma, obuće i stakla, do različitih predmeta od plastike, koja predstavlja veliku  prijetnju za ekosustav plaže, upozoravaju iz Sunca.

– Plaža Pantan je močvarno stanište za mnoge ptice pa je tolika količina plastike zaista zabrinjavajuća. Naime, ptice se mogu zapetljati u plastične vrećice, ozlijediti nogu, krilo ili kljun na predmetima koji su oštećeni, što može ozbiljno utjecati na njihovu sposobnost preživljavanja u divljini, upozorila je organizatorica akcije, Tea Kuzmičić Rosandić, stručna suradnica Sunca.

Ističe se kako posljednjih desetljeća raste svijest o važnosti očuvanja ptica te njihovoj važnosti za ukupan ekosustav. Tako se od rujna 2018. provodi projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu, čiji je cilj razumjeti i procijeniti ključne negativne utjecaje koji pogađaju populacije morskih ptica  te pomoći da se proglase nova područja očuvanja značajna za ptice, tzv. POP područja. Na trogirskoj plaži među ugroženim vrstama su ptice gregula, kaukal i sredozemni galeb, pa je ovom akcijom čišćenja sačuvan barem mali dio zaštićenog područja prirode na kojem mogu obitavati.

Vrijedi naglasiti da je akcija provedena u suradnji s brandom Biotherm kozmetike, čiji su stručnjaci potaknuli osnivanje Biotherm jedinice za reciklažu u izabranim trgovinama Müllera, u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Zadru. Kupci u te trgovine mogu donijeti ambalažu bilo kojeg branda ili proizvoda i reciklirati je uz nagradu, no najveća je nagrada spoznaja da smo time učinili nešto dobro za okoliš, kažu.