U Beču prvi put korišten reciklirani beton za gradnju javne zgrade-PIDVotava

U Beču prvi put korišten reciklirani beton za gradnju javne zgrade

Oko 250 zaposlenika MA 48, Bečkog ureda za gospodarenje otpadom, čišćenje ulica i vozni park uskoro će se useliti u zgradu koja je jedinstvena. Naime, radi se o prvoj javnoj zgradi za čiju je izgradnju korišten takozvani reciklirani beton.

“U skladu sa strategijom kružnog gospodarstva u klimatskom planu grada Beča, ovo je prvi put da se ponovno korišteni beton koji štedi resurse koristi u javnoj zgradi. Želimo pokazati što je moguće”, rekao je Bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky, na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja zgrade.

Štedi sirovine i štetne emisije su smanjene

Ako ova metoda gradnje postane široko prihvaćena bit će to velik korak prema održivosti. Naime, kada se zgrade ruše, stvaraju se velike količine otpadnog betona. Veliki dio otpadnog betona odlaže se na odlagališta i tako se gube vrijedni resursi i zagađuje okoliš. Međutim, ako se otpad obradi na odgovarajući način, nastaje takozvani reciklirani agregat koji se može koristiti za proizvodnju recikliranog betona koji se zatim može koristiti za izgradnju novih zgrada.

Korištenje recikliranog betona ima brojne prednosti. Njime se štede primarne sirovine, transportne rute su kraće i emisije su smanjene. U idealnom slučaju, građevinski otpad mogao bi se obraditi izravno u Beču ili u okolici i ponovno koristiti u novim bečkim zgradama. Grad Beč ovim projektom želi pokazati da je reciklirani beton ekvivalentna zamjena za konvencionalni beton.

“Dugoročno gledano, korištenje ovog građevinskog materijala koji štedi resurse grad Beč bi trebao promicati u budućim natječajima, jer povećana potražnja za recikliranim betonom zauzvrat dovodi do povećanja ponude na tržištu”, rekao je Czernohorszky.

Ekološka zgrada sa zelenom fasadom i solarnim panelima

Nova zgrada bi trebala biti gotova sredinom sljedeće godine. Osim što je izgrađena od recikliranog betona imat će zelenu fasadu, solarne panele, ekološku opskrbu toplom vodom i punionice za električne aute. Neke površine betonskih dijelova također su polirane kako bi grubo zrnati reciklirani materijal bio vidljiv na fasadi.

Nova zgrada bit će prva takve vrste u gradu Beču. Zato je beton vrlo pažljivo provjeren od bečkog tijela za ispitivanje, inspekciju i certifikaciju. Ova dokumentacija također će poslužiti prilikom budućih mogućih uporaba recikliranog betona.