Canva

Ulaganja u čistu energiju doći će do 2 bilijuna dolara u 2024.

Globalna ulaganja u zelene tehnologije i infrastrukturu doseći će ove godine 2 bilijuna dolara, dvostruko više od iznosa koji ide na ulaganja u fosilna goriva, pokazalo je izvješće Međunarodne agencije za energiju, piše Reuters.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u energiju premašiti 3 bilijuna dolara po prvi put 2024. godine, objavila je IEA u svom godišnjem izvješću World Energy Investment.

Oko 2 bilijuna dolara namijenjeno je čistim tehnologijama – uključujući obnovljive izvore energije, električna vozila, nuklearnu energiju, mreže, skladištenje, goriva s niskim emisijama, poboljšanja učinkovitosti i toplinske pumpe – dok će ostatak biti usmjeren na plin, naftu i ugljen.

Kombinirano ulaganje u obnovljivu energiju i mreže premašilo je iznos potrošen na fosilna goriva po prvi put 2023.

– Za svaki dolar koji danas odlazi na fosilna goriva, gotovo dva dolara se ulažu u čistu energiju – rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol. Dodaje kako porast potrošnje na čistu energiju podupire snažna ekonomija, kontinuirano smanjenje troškova i razmatranja energetske sigurnosti.

Najveći dio ulaganja u čistu energiju u 2024. s procijenjenih 675 milijardi dolara trebalo bi stići iz Kine, dok bi Europa trebala predstavljati 370 milijardi dolara, a Sjedinjene Države 315 milijardi dolara.

Više potrošnje usmjereno je na solarne fotonaponske (PV) nego na bilo koju drugu tehnologiju proizvodnje električne energije, a ulaganja bi trebala porasti na 500 milijardi dolara 2024. zbog pada cijena solarnih modula.

Očekuje se da će globalna ulaganja u naftu i plin porasti za 7% u 2024. na 570 milijardi dolara, nakon sličnog porasta u 2023. To su uglavnom predvodile nacionalne naftne kompanije na Bliskom istoku i u Aziji, navodi se u izvješću.

Međutim, još uvijek postoje nedostaci u energetskim ulaganjima u dijelovima svijeta kao što su gospodarstva u razvoju i gospodarstva u razvoju izvan Kine, dodaje se.