U Francuskoj postavljaju solarne panele iznad groblja
Foto: Brier'energie

U Francuskoj postavljaju solarne panele iznad groblja

Francuske udruge Brier’energie i RECIT postavljaju fotonaponska sjenila iznad jednog groblja. Projekt će od ljeta 2025. električnom energijom opskrbljivati 4000 stanovnika općine Saint-Joachim u Francuskoj.

Buduća elektrana na groblju bit će sastavljena od 5000 fotonaponskih panela, prostirat će se na 8000 m2 i imati maksimalnu snagu od 1,3 MW. Osim proizvodnje električne energije, solarna  sjenila spriječit će poplave na groblju koje se znaju događati kod jačih oborina te će se prikupljena kišnica iskoristiti za potrebe susjednog sportskog kompleksa.

Općina će u potpunosti financirati instalaciju od 3,35 milijuna eura. Postrojenje će ravnomjerno distribuirati proizvedenu električnu energiju bez favoriziranja ili “kažnjavanja”potrošača.

Sljedeća faza projekta kreće već ovog mjeseca instaliranjem prototipa na malom dijelu groblja površine 180 četvornih metara, kako bi se provjerila integracija buduće solarne elektrane u okoliš. Prema Brier’energieu, nova elektrana bi trebala stanovnicima omogućiti godišnje uštede između 150 i 250 eura na računima za struju.

Struja će za građane biti potpuno besplatna, a kako bi sudjelovali u projektu oni samo moraju platiti jednokratnu naknadu od pet eura. Tu naknadu je već platilo oko 420 stanovnika.