U Križevcima otvoren poziv građanima za ulaganje u solarnu elektranu
Foto: Facebook/ZEZ

U Križevcima otvoren poziv građanima za ulaganje u solarnu elektranu

Zelena energetska zadruga (ZEZ) danas je na konferenciji za medije u Križevcima otvorila prvi poziv za ulaganje u ZEZ Sunce s ciljem izgradnje solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima. ZEZ želi prikupiti 140.000 eura.

Prednost do 7. ožujka ili do skupljanja 50 psoto iznosa imaju fizičke i pravne osobe iz Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik s ciljem da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže lokalno. Nakon toga će se otovriti poziv za građane cijele Hrvatske!

“I ti možeš postati član ZEZ Sunca i suvlasnik solarnih elektrana. Krenimo zajedno graditi domaću energiju”, stoji u Facebook objavi Zelene energetske zadruge.

Ovo je već drugi ovakav projekt u Križevcima, nakon što je 2018. i 2019. kroz crowdinvesting kampanje Sunčani krovovi prikupljen novac za ugradnju fotonaponskih elektrana na dvije javne zgrade. Građani koji će ulagati novac u izgradnju ZEZ Sunce moći će od nje ostvariti određenu dobit. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivati članovima te će se ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. Svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane.