Englezi grade najveću plimnu elektranu na svijetu
Foto: Canva

Englezi grade najveću plimnu elektranu na svijetu

Grad Liverpool planira izgraditi najveću plimnu elektranu na svijetu, čija bi snaga iznosila čak  700 megavata, što je u rangu sa snagom tipičnog reaktora moderne nuklearne elektrane. Projekt nazvan Mersey Tidal Power službeno je ušao u fazu planiranja, a vrijedi 3,5 milijardi funti, navode njegovi idejni začetnici.

Zaljev Liverpool, na ušću rijeke Mersey u Irsko more, ima najveći raspon plime i oseke u Velikoj Britaniji, a razlike između njih dosežu čak  10 metara. Zbog toga je ovaj zaljev  idealno mjesto za izgradnju elektrane koja bi koristila energiju morskih mijena.

Princip po kojem ovakve elektrane stvaraju električnu energiju je vrlo  jednostavan i sličan principu po kojem rade hidroelektrane. Plimu i oseku koriste generatori s velikim podvodnim turbinama dizajniranima za pretvaranje kinetičke energije vode u električnu energiju. Prema projektu planira se instaliranje 28 turbina od kojih svaka ima kapacitet od 25 megavata.

Predviđa se da bi ova elektrana mogla  proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora više od 120 godina i istodobno omogućiti otvaranje tisuća radnih mjesta tijekom gradnje i eksploatacije.

Brana u koju bi elektrana bila ugrađena bila bi korisna i pri zaštiti od poplava, također bi služila kao pješačko-biciklistička veza između Liverpoola i Wirrala.