CAF tramvaj
CAF

U Rim stiže 121 novi tramvaj. Moći će voziti na baterije i kad ‘padne mreža’

Dok Zagreb čeka svoju flotu Končarevih tramvaja, Grad Rim je također ovaj tjedan najavio da kupuju flotu novih modernih tramvaja. Prijevoznik ATAC SpA dodijelio je španjolskom CAF-u okvirni ugovor za nabavu nove tramvajske flote.

Ugovor konkretno pokriva dizajn i proizvodnju 40 tramvaja, održavanje vlakova tijekom 5 godina i pripadajuće rezervne dijelove voznog parka. Također postoji opcija da se ugovor poveća za još 81 tramvaj, čime se ukupan broj povećava na 121. Osnovni ugovor vrijedan je više od 130 milijuna eura, što bi moglo narasti na više od 400 milijuna eura, ako kupe sve tramvaje.

ATAC je najveća tvrtka za gradski prijevoz u Italiji i jedan od vodećih europskih igrača. Osim tramvajske mreže, vode tri linije metroa u Rimu, prigradski vlak, kao i gradske autobusne i trolejbuske linije koje čine okosnicu gradske prometne mreže.

Talijanski operater planira zamijeniti staru flotu koja trenutno radi na šest postojećih linija mreže i kupiti tramvaje za nove linije koje se planiraju izgraditi u bliskoj budućnosti koristeći europska sredstva.

Tramvaji koje je dizajnirao CAF pripadaju platformi Urbos, a već ih je više od 1000 u prometu u više od 20 zemalja i 50 gradova. Tramvaji će imati 5 modula, a ključna značajka je spremnost za nadogradnju s  OESS (On Board Energy Storage Systems) sustavom.

To je sustav koji tramvaju omogućuje rad na dionicama bez kontaktne mreže, čime se smanjuje vizualni utjecaj na povijesni talijanski grad, uz istovremeno poboljšanje energetske učinkovitosti.  Tramvaji stižu 2025. godine.