Ursula von Der Leyen: Nuklearna energija može smanjiti emisije CO2
Foto: Canva

Ursula von der Leyen: Nuklearna energija može smanjiti emisije CO2

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na prvom summitu o nuklearnoj energiji u Bruxellesu u četvrtak poručila da nuklearna energija može pomoći u smanjenju emisija CO2.

“U zemljama koje su otvorene za tehnologiju, nuklearna tehnologija može igrati važnu ulogu u prijelazu na čistu energiju. Nakon globalne energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, otvara se novi pogled na potencijalnu ulogu koju bi mogla imati nuklearna energija”, rekla je von der Leyen okupljenim svjetskim čelnicima u Bruxellesu.

Von der Leyen je govorila na prvom summitu o nuklearnoj energiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na kojem su sudjelovali čelnici više od 30 država. Svrha summita je “istaknuti ulogu nuklearne energije u smanjenju korištenja fosilnih goriva”, stoji na stranici događaja IAEA-e.

Ursula von Der Leyen: Nuklearna energija može smanjiti emisije CO2
Foto: Canva

Nuklearna energija izaziva podjele među državama članicama EU. Dok neke, poput Francuske i Mađarske, planiraju nove nuklearne elektrane, druge posljednjih godina u potpunosti ukidaju nuklearnu energiju. Njemačka je zatvorila svoje posljednje tri nuklearne elektrane 15. travnja prošle godine, a Belgija je također je u fazi postupnog isključivanja nuklearne energije.

“U Europskoj uniji postoje različiti pogledi na nuklearnu energiju”, priznala je von der Leyen, no i istaknula da je u cijelom svijetu nuklearna energija “drugi najveći izvor električne energije s niskom emisijom, nakon hidroenergije”.

Među državama koje se ne protive korištenju nuklearne energije je i Hrvatska koja je vlasnik 50 posto nuklearne elektrane u Krškom.

“Bitno je kako ćemo koristiti nuklearnu energiju u budućnosti. Za Hrvatsku je to posebno bitno kao 50-postotnoj suvlasnici nuklearne energije Krško, iz koje pokrivamo 15 do 20 posto svojih potreba za električnom energijom i sigurno je da moramo vidjeti u budućnosti kako što bolje i što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima”, rekao je Plenković, koji je također sudjelovao na prvom globalnom nuklearnom samitu u Bruxellesu.

Na pitanje može li se nuklearnu energiju smatrati obnovljivim izvorom energije, Plenković je rekao da su “kompatibilne”.