Orlovi mijenjanju rute leta zbog rata u Ukrajini
Foto: Canva

Orlovi mijenjanju rute leta zbog rata u Ukrajini

Koliki utjecaj ratni sukobi imaju na životinjski svijet pokazuje nam primjer iz Ukrajine u kojoj već dulje od dvije godine bijesni rat. Znanstvenici su otkrili da su orlovi koji imaju migratorne rute kroz Ukrajinu promijenili svoje putanje leta kako bi izbjegli područja zahvaćena sukobom.

Podaci GPS-a su otkrili da su orlovi obilazili područja zahvaćena sukobom nakon početka invazije, ali i smanjili trajanja odmora kako bi se odmorili i nahranili ili su uopće nisu odmarali tijekom puta. Zbog svega toga je tim ranjivim grabljivicama trebalo više vremena da stignu do svog mjesta razmnožavanja te se pritom potrošili više energije da dođu tamo.

“To je kao da ste trčali maraton, ali niste imali pauze za vodu. I na kraju netko od vas traži da pretrčite dodatnih deset kilometara”, rekao je Charlie Russell sa Sveučilišta East Anglia u Ujedinjenom kraljevstvu, koautor studije.

Orlovi mijenjanju rute leta zbog rata u Ukrajini
Foto: Canva

Istraživači su upozorili da bi ova situacija mogla odgoditi razmnožavanje, jer bi orlovima moglo trebati više vremena da se oporave. To bi moglo utjecati i na šanse za preživljavanje mladunaca , jer bi plijen mogao biti manje dostupan kada se jaja izlegu.

Pišući u časopisu Current Biology, Russell i kolege izvijestili su kako su analizirali migracijske rute kojima je krenulo 19 velikih orlova dok su letjeli kroz Ukrajinu do mjesta za razmnožavanje u južnoj Bjelorusiji u ožujku i travnju 2022. – samo nekoliko tjedana nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu. Dok ženke putuju s područja prezimljavanja u Grčkoj, mužjaci putuju s mjesta u istočnoj Africi. Istraživači su usporedili ove rute sa 65 migracija zabilježenih od 2018. do 2021. godine.

Nalazi sugeriraju da su orlovi u prosjeku putovali dodatnih 85 km nakon invazije. Russell je rekao da je jedan orao svoju rutu produžio za čak 250 kilometara. Putovanje je u prosjeku trajalo 55 sati dulje nakon početka sukoba, pri čemu je utvrđeno da mužjaci imaju manju brzinu leta nego prije početka sukoba. I dok je 90 posto orlova svraćalo u Ukrajinu prije sukoba, samo 32 posto je to učinilo nakon invazije, a neka su mjesta u potpunosti izbjegavana. Tim istraživača tvrdi da su se najveća odstupanja od izravnog puta dogodila tamo gdje je vojna aktivnost bila veća.