Hrvatska je jedna od rijetkih država na putu ispunjavanja pariškog sporazuma do 2030. godine
Foto: Canva

Vrijednost tržišta kompenzacije CO2 pala je 61 posto od 2022

Nakon brojnih znanstvenih studija koje su otkrile da kompenzacija CO2 nije tako pouzdana kao što se mislilo, tržišna vrijednost kompenzacije ugljika pala je za oko 61 posto u usporedbi s  vrijednosti zabilježenom 2022. godine.

Početkom 2023., veliko istraživačko izvješće The Guardiana, Die Zeita i SourceMateriala otkrilo je da su velika većina programa za kompenzaciju ugljika u šumama zapravo “fantomski krediti” koji ne pomažu u uklanjanju bilo kakvih emisija iz atmosfere. Studija iz 2022. godine koja je cijelo desetljeće analizirala kompenzaciju ugljika temeljenu na šumama u Kaliforniji nije otkrila nikakve klimatske koristi od programa kompenzacije u tom vremenskom razdoblju. Još jedna studija, objavljena u ožujku 2023., otkrila je da mnogi programi kompenzacije ugljika ne koriste najbolje znanstvene prakse za izračun ugljičnih kredita, što je dovelo do precijenjenih prednosti tih programa.

Hrvatska je jedna od rijetkih država na putu ispunjavanja pariškog sporazuma do 2030. godine
Foto: Canva

Sada je izvješće neprofitne organizacije Ecosystem Marketplace pokazalo je da je vrijednost dobrovoljnog tržišta ugljika (VCM) pala za 61 psoto, sa 1,9 milijardi dolara u 2022. na oko 723 milijuna dolara u 2023. godini. Tržišna vrijednost kompenzacije ugljika dosegla je vrhunac oko 2021., kada je vrijednost dosegla preko 2 milijarde dolara.

Stručnjaci su napomenuli da će, kako bi kompenzacija ugljika uspjela, biti potrebna veća pouzdanost i djelovanje ovih programa.  Istrage o “ugljičnim kreditima” i nedavno izvješće koje otkriva pad njihove tržišne vrijednosti naglašavaju potrebu za promjenama u industriji kako bi se pomoglo prikupiti novac za istinski korisne projekte.