Canva

Vrlo kišovita zima šteti britanskoj samodostatnosti u hrani

Samodostatnost Velike Britanije u hrani ove će se godine smanjiti za gotovo desetinu budući da poljoprivrednici diljem zemlje muku muče zbog jedne od najkišovitijih zima u povijesti, upozorio je u ponedjeljak institut za energiju i klimu.

Zbog obilnih kiša tijekom ove zime golemi su dijelovi poljoprivrednog zemljišta ostali zasićeni vodom pa mnogi poljoprivrednici nisu mogli saditi usjeve, a postojeći su im bili uništeni.

U analizi Energy & Climate Intelligence Unita (ECIU), neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjima vezanim uz energiju i utjecaj klimatskih promjena, procjenjuje se da će predviđeno smanjenje ključnih ratarskih usjeva, kao posljedice manjih površina pod usjevima i slabih prinosa, smanjiti samodostatnost Britanije za osam postotnih bodova i to s prosječnih 86 posto između 2018. i 2022., na 78 posto u ovoj godini.

To znači da bi Britanija mogla postati ovisna o uvozu iz inozemstva za podmirenje približno trećine svojih potreba za pšenicom, s obzirom da se procjenjuje da će samodostatnost u pšenici ove godine pasti na 68 posto, s 92 posto u navedenom razdoblju, objavio je ECIU.

Procjenjuje se da će samodostatnost u uljanoj repici potonuti sa 75 posto, na povijesno niskih 40 posto. Poljoprivrednici očekuju i slab urod krumpira i luka.

Slabija domaća proizvodnja i veći uvoz mogli bi zakočiti smanjenje stope rasta cijena hrane, koja je u ožujku prošle godine dosegnula 19,2 posto, najvišu razinu u 45 godina, ali je u ožujku ove godine splasnula na četiri posto, prema službenim podacima.

Nacionalni sindikat poljoprivrednika upozorio je da bi potrošači mogli osjetiti posljedice tijekom godine.

No, izvršni direktor drugog najvećeg britanskog lanca supermarketa Sainsbury’sa, Simon Roberts prošlog je mjeseca rekao da je uvjeren da grupa može “zaštititi dostupnost, bez ikakvog utjecaja na kupce”, ističući da se troškovi roba “uglavnom” smanjuju.

Analiza ECIU-a objavljena je uoči sastanka koji premijer Rishi Sunak planira održati u utorak, a riječ je o drugom godišnjem samitu o hrani koji okuplja predstavnike lanaca opskrbe hranom u Velikoj Britaniji.

“Vlada je 2021. godine upozorila da su klimatske promjene najveća srednjoročna do dugoročna prijetnja našoj sigurnosti hrane. Ova analiza sugerira da je to najveći rizik već sada, a ne tamo u nekoj dalekoj budućnosti”, rekao je analitičar toga instituta Tom Lancaster.