Canva

Za prelazak na održivu poljoprivredu trebaju nam veća ulaganja

Kako bi poljoprivreda bila što otpornija na tržišne poremećaje, globalne krize i klimatske promjene te za prelazak na održivu poljoprivredu nužna su veća ulaganja, istaknuto je među ostalim u utorak na konferenciji “Održiva poljoprivreda: Izazovi i rješenja” u organizaciji Motus Media grupe.

Po riječima konzultantice za prehrambenu industriju Zvjezdane Blažić, zahtjevi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koja se dosta promijenila u novom programskom razdoblju vezano uz održivu proizvodnju, doveli su do toga da je 2023. u gotovo većini zemalja EU značajno pala produktivnost, pa tako i u Hrvatskoj. Nije sve uvjetovano, kako je rekla, samo zahtjevima koje donosi novi Strateški plan, nego su svoju ulogu odigrale i vremenske prilike.

“Mi nemamo dovoljno ulaganja u suvremene tehnologije koje danas postoje, a koje bi mogle prevenirati i najvećim dijelom utjecati na smanjenje negativnih utjecaja vremenskih prilika. I tu postoji potreba velikih ulaganja i investiranja u poljoprivredu da bi ona bila što otpornija na te udare”, istaknula je Blažić navodeći kako sredstva za investicije uvelike nedostaju.

Pokazalo se, kako je rekla, da sva znatna ulaganja koja smo imali u prethodnom razdoblju ipak nisu dovela do značajne promjene naše poljoprivrede. “Zadnje dvije-tri godine imamo proizvodnju koja pada u većini sektora ili eventualno stagnira. Nemamo povećanja u proizvodnji”, kazala je Blažić.

Navela je pritom kako sektor mliječnog govedarstva ima najveći negativni trend, voćarstvo ima trend pada, dok su u povrtlarstvu velike oscilacije. Relativno su dobri rezultati u proizvodnji pilećeg mesa i jaja, a svinjogojstvo bi se moglo brže revitalizirati.

“U proizvodnji imamo loše trendove, dok se dohodak proizvođača malo stabilizirao uz potpore, ali to nije dovoljno za to što bismo svi željeli, da proizvodimo više”, rekla je Blažić napominjući kako je priča o samodostatnosti u proizvodnji hrane jako daleko.

Na pitanje o daljnjem rastu cijena Blažić je rekla kako cijene hrane i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pomalo stagniraju i ne očekuje se neki veći rast. Do kraja godine, pogotovo nakon proteka turističke sezone cijene će se stabilizirati, na nekom umjerenom rastu oko dva do tri posto, ocijenila je Blažić.

Član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić poručio je fs su za prelazak na održivu poljoprivredu nužna financijska sredstva. Bez financijskih sredstava nećemo ostvariti zelenu poljoprivredu, ustvrdio je.

Da su ulaganja važna složila se i izvršna direktorica tvrtke Perfa – Bio Sanja Lugomer Ćuk navodeći kako kako su zadnjih desetak godina imali velika ulaganja u promjenu proizvodnje – na slobodni i podni uzgoj nesilica. Vjeruju, kako je rekla, u daljnja ulaganja, rade izuzetno puno jer se moraju prilagodili smjernicama EU. Nadaju se da će u tome imati određenu podršku, no isto tako rade na tome da mogu sve napraviti iz vlastitog financiranja.