Zagađena rijeka u BiH je prijetnja za zdravlje i turizam
Foto: Amel Emrić/REUTERS/PIXSELL

Zagađena rijeka u BiH je prijetnja za zdravlje i turizam

Posjetitelje slikovitog povijesnog grada Višegrada u istočnoj Bosni posljednjih godina dočeka vrlo neugodan prizor ogromnog plutajućeg odlagališta otpada zarobljenog u dubokim tirkiznim vodama rijeke Drine.  Tone plutajućeg smeća, većinom plastičnih boca, prijetnja su lokalnom gospodarstvu koje se temelji na turizmu, a postoji i strah od utjecaja na zdravlje ljudi jer otpad izvađen iz rijeke se uglavnom spaljuje.

Drina vijuga kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu gdje je višegradska hidroelektrana prije 20-ak godina izgradila improviziranu barijeru od starih bačvi štiteći svoju branu od otpada koji0 nosi rijeka.

Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad Foto: Amel Emrić/Reuters/PIXSEL

“Različitog otpada ima oko 5.000 kubnih metara. Dolazi odsvuda i ova se scena, nažalost, ponavlja svake godine”, rekao je Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad za Reuters. Furtula kaže da smeće, koje uključujei  kućanske aparate, dolazi iz uzvodnih pritoka Drine gdje porast vodostaja nakon obilnih kiša ili snijega izbacuje smeće s obližnjih ilegalnih deponija u rijeku.

“U rijeci Drini možete pronaći doslovno sve što vam padne na pamet: uginule životinje, medicinski otpad, dijelove automobila. Mi smo kao neka vrsta regionalne deponije jer ovo smeće nisu proizveli građani Višegrada nego oni koji žive u gradovima uzvodno”, rekao je Furtula.

Zagađena rijeka u BiH je prijetnja za zdravlje i turizam
Foto: Amel Emrić/Reuters/PIXSELL

Dodao je da otrovni otpad prijeti osjetljivom ekološkom sustavu rijeke, a kada izgori također i zraku koji građani i posjetitelji Višegrada moraju disati.

“Ovo je velika katastrofa i sramota za sve nas, svijetu prikazujemo lošu sliku”, rekao je Furtula, dodavši kako ekolozi sumnjaju da je rijeka zagađena i teškim metalima, te da će se ove godine napraviti temeljita analiza vode .

Zagađena rijeka u BiH je prijetnja za zdravlje i turizam
Foto: Amel Emrić/Reuters/PIXSELL

Vlasnici i zaposlenici hotela i restorana u Višegradu, poznatom po mostu iz osmanskog doba koji je proslavio nobelovac Ivo Andrić u djelu “Na Drini ćuprija”, također se žale da otpad šteti turizmu.

“Turisti prvo vide deponiju smeća u Drini i daju negativne komentare – to utječe i na turizam i na ljude koji ovdje žive”, rekla je za Reuters Dijana Rajić, šefica recepcije hotela Andrićev konak.