Canva

Zagreb ulaže 22 milijuna eura u borbu protiv urbanih poplava

Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sprječavanje urbanih poplava, a sporazumom s Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) prenio im je poslove gradnje, upravljanja i održavanja građevina urbane oborinske odvodnje na području grada.

Kako preciziraju u srijedu u priopćenju, riječ je o programu vrijednom 21.8 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Cilj te investicije u urbanu oborinsku odvodnju je izbjegavanje urbanih poplava, naglasio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pojasnio je i kako je većina zagrebačkog sustava odvodnje projektirana i izgrađena kao mješoviti sustav.

– To znači da se istim kanalima odvode fekalne i oborinske vode. Među posljedicama klimatskih promjena, po svom utjecaju na urbana područja posebno se ističu sve češće vrlo obilne kiše, koje premašuju projektirane kapacitete sustava i uzrokuju plavljenje onečišćenim oborinskim vodama – dodao je gradonačelnik.

Programom upravljanja djelatnostima oborinske odvodnje 2024. do 2027. razrađene su aktivnosti kao što je, primjerice, rješavanja urbane oborinske odvodnje podvožnjaka Škorpikova radi sprječavanja plavljenja.