Zbog globalnog zagrijavanja je sve manje bumbara. Posljedice mogu biti teške
Foto: Canva

Zbog globalnog zagrijavanja je sve manje bumbara. Posljedice mogu biti teške

Novo istraživanje pokazalo je da se gnijezda bumbara sve više pregrijavaju, što ubija legla i smanjuje populaciju jednog od ključnih oprašivača na planeti. Sve to je posljedica sve viših temperatura.

Diljem svijeta mnoge vrste bumbara pretrpjele su pad populacije zbog globalnog zagrijavanja, navodi se u istraživanju. Kolonije bumbara poznate su po svojoj sposobnosti termoregulacije: u vrućim uvjetima, radilice se okupljaju kako bi mahale krilima i ventilirale košnicu, hladeći je. Ali kako klimatska kriza podiže prosječne temperature i stvara toplinske valove, bumbari će se sve više boriti da svoje domove održe nastanjivim.

Većina bumbarskog legla ne bi preživjela na temperaturama iznad 36C, zaključuje se u radu objavljenom u časopisu Frontiers in Bee Science. Istraživački tim pregledao je 180 godina literature i otkrio da je za sve proučavane vrste bumbara optimalni raspon temperature za inkubaciju gnijezda bio između 28 °C i 32 °C.

Zbog globalnog zagrijavanja je sve manje bumbara. Posljedice mogu biti teške
Foto: Canva

Peter Kevan, glavni autor studije, rekao je za The Guardian: “Ako bumbari ne mogu održavati temperaturu ispod vjerojatno smrtonosne granice od oko 35 °C, te zbog toga legla ugibaju, to bi moglo objasniti zašto gubimo toliko bumbara diljem svijeta, posebno u Sjevernoj Americi i Europi.”

Dave Goulson, profesor biologije na Sveučilištu u Sussexu, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je: “Već dugo znamo da su bumbari stručnjaci za hladnu klimu. Većina insekata je brojnija u tropima, ali bumbari su čudni po tome što ih ima najviše na mjestima poput Alpa i Velike Britanije. Veliki su i dlakavi kako bi se prilagodili životu na hladnijim mjestima. Postoje čak i neki koji žive na Arktiku. To znači da imaju veliki problem s klimatskim promjenama te da su jako osjetljivi na zagrijavanje.”

Goulson je rekao da već postoje dokazi da su bumbari počeli nestajati s toplijih područja i da se sve više sele.  Bumbari su važni oprašivači divljeg cvijeća i usjeva, uključujući rajčice, grah, jabuke, borovnice, crni ribizl i maline. Neke vrste pčela mogu se nositi s višim temperaturama, a neke vrste koje sada žive južnije mogu se preseliti na sjever kako temperature rastu.