EU provjerava zeleni marketing u zračnom prijevozu
Foto: Canva

EU provjerava zeleni marketing u zračnom prijevozu

Europska komisija objavila je da je sa skupinom europskih regulatora za zaštitu potrošača pokrenula istragu kako bi utvrdili je li 20 avioprijevoznika obmanjivalo putnike neutemeljenim tvrdnjama o ublažavanju utjecaja letova na okoliš.

EK je istragu pokrenuo u suradnji s regulatorima Belgije, Nizozemske, Norveške i Španjolske, ali glasnogovornik nije želio navesti koji su avioprijevoznici pod povećalom, uz obrazloženje da je provjera tek u preliminarnoj fazi.

EU provjerava zeleni marketing u zračnom prijevozu
Foto: Canva

Zrakoplovne kompanije moraju jasno navesti u kojoj se mjeri tvrdnje da se emisije ugljičnog dioksida iz letova mogu ‘amortizirati’ klimatskim projektima i upotrebom održivih goriva mogu potkrijepiti konkretnim znanstvenim dokazima.

“Ako želimo odgovorne potrošače, moramo im pružiti točne informacije… Oni zaslužuju točne i znanstvene odgovore, a ne nejasne ili lažne tvrdnje”, navela je povjerenica EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova u izjavi.

Nizozemski sud zaključio je u ožujku da je prijevoznik KLM doveo putnike u zabludu marketinškom kampanjom koja je trebala poboljšati ekološki imidž kompanije, podsjeća Reuters.