Austrijska tvrtka predstavila mobilnu solarnu elektranu u kontejneru
Foto: Solarcont

Austrijska tvrtka predstavila mobilnu solarnu elektranu u kontejneru

Austrijski startup Solarcont, predstavio je Solarcontainer, prijenosni fotonaponski generator koji može funkcionirati kao mobilna solarna elektrana neovisno o električnoj mreži. U udaljenim područjima može jamčiti stabilnu opskrbu električnom energijom i čak gotovo zamijeniti javne mreže s jakim fluktuacijama struje, kao i dizelske generatore.

Iz tvrtke su izjavili da se sustav također može koristiti za opskrbu električnom energijom u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta. Modularna platforma kombinira više spremnika s baterijama i sustavima za pohranu energije, osiguravajući jednostavan transport sa standardiziranim ISO 668 dimenzijama kontejnera i trajnom “CSC oznakom” za sigurnost.

Kontejner je dimenzija 6×2,4x 2,9 metara i težak je 20 tona. Sastoji se od 240 solarnih modula postavljenih na sklopivi sustav koji se može ukloniti i spremiti. Sustav ima kapacitet do 140 kW i može se rasklopiti na ukupnu duljinu od 120 metara (60 metara po strani). Rezultat toga je površina solarnih panela od oko 720 m². Ovaj dvostrani koncept postavljanja omogućuje skraćenje duljine kabela između panela i pretvarača, čime se povećava učinkovitost proizvodnje električne energije.

Nakon što su sustav tračnica i transportna jedinica instalirani, kontejner je gotovo nevidljiv kada se potpuno ožičeni okviri modula produže. Kontejner stoga ne baca sjenu na mobilni fotonaponski sustav.

SolarCont GmbH je nastao 2022. godine austrijskim zajedničkim ulaganjem stručnjaka za kontejnersku tehnologiju Gföllner i dobavljača fotonaponskih sustava Hilber Solar.