Zbog zabrane se u SAD-u svake godine koriste deseci milijardi manje plastičnih vrećica

Zbog zabrane se u SAD-u svake godine koriste deseci milijardi manje plastičnih vrećica

Izvješće neprofitne organizacije Environment America i U.S Public Interest Research Group Education Fund te Frontier Group otkrilo je da su da su zabrane plastičnih vrećica diljem SAD-a već smanjile broj korištenih vrećica za milijarde.

Izvješće naslovljeno “Zabrane plastičnih vrećica funkcioniraju” pokazalo je da su zabrane u samo tri savezne države, New Jerseyu, Philadelphiji i Vermontu te u gradovima Portlandu i Santa Barbari smanjile broj jednokratnih plastičnih vrećica koje se koriste svake godine za oko 6 milijardi. Prema Environment America, broj vrećica koje zbog toga nisu proizvedene mogao bi se rasprostrijeti cijelim opsegom planeta 42 puta!

Osim toga, rezultati pokazuju da bi daljnje zabrane plastičnih vrećica mogle smanjiti upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu za oko 300 vrećica po osobi svake godine nakon što se usvoje.

Zbog zabrane se u SAD-u svake godine koriste deseci milijardi manje plastičnih vrećica
Foto: Canva

Prema izvješću, više od 500 općina u 28 američkih saveznih država imalo je od 2021. godine na snazi razne zakone o plastičnim vrećicama.  Dodatno, 12 država ima zabranu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu: Kalifornija, Colorado, Connecticut, Delaware, Havaji, Maine, New Jersey, New York , Oregon, Rhode Island, Vermont i Washington. Zabrane na razini cijele savezne države u Coloradu i Rhode Islandu tek su stupile na snagu početkom 2024. godine.

“Suština je da zabrane plastičnih vrećica funkcioniraju. Milijuni stanovnika Pennsylvanije shvatili su da je lako živjeti bez plastičnih vrećica i navikli su se nositi vrećicu od kuće ili je preskočiti kada mogu. To znači manje otpada i manje smeća. To je upravo ono što nam treba da bi naša djeca naslijedila manje zagađenu zemlju”, rekao je Faran Savitz, zagovornik nultog otpada pri Centru za istraživanje i politiku PennEnvironment.

No izvješće je iznijelo i neke pritužbe, uključujući to da su tvrtke koristile rupe u zakonu, zamjenjujući tanke plastične vrećice za jednokratnu upotrebu debljim plastičnim vrećicama. Naime zakonodavstvo ponegdje dopušta uporabu vrećica od deblje plastike koje se mogu reciklirati. Na primjer, u izvješću se navodi da je Kalifornija zabranila plastične vrećice 2016., dok je još uvijek dopuštala debele plastične vrećice koje se mogu reciklirati. Nakon ovog zakona povećala se težina korištenih plastičnih vrećica po osobi. Neka područja također su zamijenila plastične vrećice papirnatim, koje su još uvijek vrećice za jednokratnu upotrebu.

Foto: Canva

“Namjera ovih zakona nije prebacivanje s vrećice za jednokratnu upotrebu na drugu vrećicu za jednokratnu upotrebu. I papir ima utjecaj na okoliš”, rekla je Celeste Meiffren-Swango, koautorica izvješća i voditeljica kampanje za Environment America Research and Policy Center.

Autori izvješća zaključili su da kreatori politika trebaju provoditi dobro osmišljene zabrane plastičnih vrećica koje ne promiču upotrebu drugih plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, uključujući one koje se mogu reciklirati. Također, preporučuje se naplaćivanje naknade za korištenje papirnatih vrećica da bi se potaklo  korištenje vrećica za višekratnu upotrebu.