Američka 'skijaška industrija' je izgubila 5 milijardi dolara ubog globalnog zagrijavanja
Foto: Canva

Američka ‘skijaška industrija’ je izgubila 5 milijardi dolara zbog globalnog zagrijavanja

Krajem 2023. mnoga su skijališta diljem Europe i SAD-a morala odgoditi početak skijaške sezone zbog temperatura viših od uobičajenih. I nastavak sezone skijanja bio je gotovo katastrofalan u velikom dijelu Europe i mnoga su skijališta na nižim nadmorskim visinama bila zatvorena velik dio zime.  Sada je nova studija iz SAD-a pokazala koliko novca gube skijališta u SAD-u jer globalno zagrijavanje dovodi do gubitka snijega i mnogo kraćih skijaških sezona.

Prema studiji, koja je objavljena u časopisu Current Issues in Tourism, prosječna skijaška sezona u SAD-u od 2000. do 2019. bila je skraćena za oko 5,5 do 7,1 dan  u usporedbi s prosječnom skijaškom sezonom od 1960. do 1979. godine. To se dogodilo unatoč mnogo većem stvaranju umjetnog snijega u odnosu na ranije razdoblje.

„Klimatske promjene poslovna su stvarnost za skijašku industriju i turistički sektor. Rekordno visoke temperature ove zime pružile su pregled budućnosti”, rekao je Daniel Scott, koautor studije i profesor na Odsjeku za geografiju i upravljanje okolišem Sveučilišta Waterloo u Kanadi.

Američka 'skijaška industrija' je izgubila 5 milijardi dolara ubog globalnog zagrijavanja
Foto: Canva

Zbog skraćenih skijaških sezona i potrebe za stvaranjem umjetnog snijega koji bi nadopunio manje količine prirodnog snijega, istraživači su procijenili ukupne troškove na oko 252 milijuna dolara godišnje. To iznosi procijenjenih 5 milijardi dolara gubitaka za skijališta u razdoblju od 20 godina.

Autori su primijetili da bi te procjene troškova mogle biti niže od stvarnih, jer su uzeti u obzir samo izravni gubitci zbog manjeg broja posjetitelja i viših troškova za zasnježenje. Izračuni studije nisu uključivali procjene gubitaka zbog manjeg broja boravaka u hotelima, maloprodajne potrošnje i drugih operativnih troškova.

“Vjerojatno smo prošli doba vrhunca skijaške sezone. Predviđa se da će prosječne skijaške sezone na svim regionalnim tržištima u SAD-u biti kraće u narednim desetljećima. Koliko kraće ovisi o sposobnosti svih zemalja da ispune svoje obveze prema Pariškom klimatskom sporazumu o smanjenju emisija i hoće li se temperature globalnog zagrijavanja održati ispod dva stupnja Celzijusa”, rekao je Scott.

Prema studiji, skijaške bi se sezone mogle smanjiti za 14 do 33 dana u scenariju s niskim emisijama ili bi prosječna skijaška sezona mogla biti 27 do 62 dana kraća uz kontinuirano visoke emisije. Ukupno, to bi moglo dovesti do procijenjenih 657 milijuna dolara do 1,352 milijarde dolara gubitaka za američku skijašku industriju god