Tomašević predstavio studiju za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, dovršetak do kraja 2028.
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomašević predstavio studiju za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, dovršetak do kraja 2028.

“Kao što sam najavio krajem prošle godine, mi više nikoga nećemo čekati. Apsolutno, vrijeme da se ovo riješi je prošlo svršeno vrijeme”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Predstavio je studiju izvodljivosti za izgradnju CGO-a u Resniku, koja će se naći na sjednici Gradske skupštine 25. siječnja. Sama studija, koju je izradila tvrtka Ekonerg, predviđa tri varijante tehnologija za hibridno postrojenje za mehaničku i biološku obradu. U njemu će se obrađivati miješani otpad, ujedno odvajati suhi reciklanti (papir, metal i plastiku) te obrađivati biootpad.

Investiciju od 140 milijuna eura grad spreman sam financirati

Procijenjena vrijednosti investicije je 140 milijuna eura. Tomašević je istaknuo da je studija napravljena kako bi udovoljila zahtjevima financiranja Europskih fodova, ali i da je grad Zagreb, ukoliko će proces sufinanciranja iz EU fondova usporavati projekt, spreman sam podnijeti cjelokupan trošak izgradnje tog centra.

“Svaka od tri varijante koje predlaže studija, dovoljna je da se nakon više od tri desetljeća zatvori Jakuševac (…).Ukoliko neće biti nikakvih podmetanja, nikakvih kočenja, a svakoga tko će to raditi, javno ćemo ga prokazivati, možemo izgraditi ovo postrojenje i pustiti ga u rad 2028. godine”, istaknuo je Tomašević.

Poručio je da je ta odluka u Zagrebu, odavno trebala biti donesena.

“Međutim, nitko nije imao niti hrabrosti niti odgovornosti da to napravi. Pustimo obećanja bivšeg gradonačelnika i gradske vlasti, ali ovo je bila obveza države, da se do 2018. godine zatvori odlagalište Jakuševec”, podsjetio je Tomašević.

Tomašević predstavio studiju za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, dovršetak do kraja 2028.
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Traži se rješenje do izgradnje CGO-a: Situacija s Jakuševcem neizvjesna

No, do kraja 2028., za kada se predviđa puštanje u rad CGO-a Grad Zagreb, neizvjesno je što će se događati s odlagalištem Jakuševec. Upozorio je na to istaknuvši da Jakuševec treba što prije zatvoriti, posebice nakon drugog odrona 4. prosinca. Istaknuo je da je upitno koliko će trajati sanacija i koliko će koštati, ali i da će to sigurno biti zahtjevan proces.

Naveo je da su “zbog neizvjesne situacije oko odlagališta Jakuševec”, u pokušaju pronalaska rješenja održana dva sastanka s predstavnicima Zagrebačke županije i grada Zaprešića, s kojima bi, prema Nacionalnom planu gospodarenja otpadom, Grad Zagreb trebao dijeliti novi CGO.

“S obzirom da bi se u budućem CGO u Resniku, sljedećih 30 godina trebao obrađivati komunalni otpad iz Zagrebačke županije, ponuđeno im je da sljedeće 4 godine u njihovo odlagalište u Zaprešić ide otpad iz Grada Zagreba, a da zauzvrat, u sama županija ne treba ulagati u investiciju CGO-a”, rekao je Tomašević.

No, iz Zagrebačke županije odgovoreno je kako oni nemaju kapacitete za to, odnosno da su oni višestruko manji u odnosu kapacitete navede u Nacionalnom planu gospodarenja otpadom, što je Tomašević ocijenio “apsurdom”.

“Ukoliko županija govori istinu, onda je nacionalni plan gospodarenje otpadom potpuno nefunkcionalan dokument. Tražim od Vlade i resornog ministarstva da utvrde koji su stvarni potencijali za odlaganje miješanog otpada u Zagrebačkoj županiji”, istaknuo je.

Tomašević predstavio studiju za Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, dovršetak do kraja 2028.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ponuda Zagrebačkoj županiji je fer, tražim da ispitaju svoje kapacitete

Poručio je kako smatra da su Zagrebačkoj županiji dali fer ponudu, a ukoliko ispadne da ima kapacitete za zagrebački otpad, ali ne bude konstruktivna, da će “na taj način biti definirana i cijena” koju će njihovi građani plaćati u tom novom centru.

“Mi smo odgovorni i konstruktivni, ja mislim da je fer ponuda da 30 godina dolazi otpad iz Zagrebačke županije u postrojenje koje ćemo mi sami financirati, a da 4 godine, dok se to postrojenje ne izgradi, MKO ide u Zagrebačku županiju, ako za to ima kapaciteta”, istaknuo je Tomašević.

Apelirao je da je što “hitnije zatvaranje odlagališta Jakuševec, s obzirom na ova dva odrona, od nacionalne važnosti, da ne kažem od nacionalne sigurnosti” te od Vlade, ministarstva i Zagrebačke županije zatražio da ispitaju sve opcije drugih odlagališta RH za odlaganje miješanog komunalnog otpada iz Zagreba dok se ne izgradi ovo postrojenje u Resniku.