Atlanska morska struja nikad slabija, posljedice bi mogle biti razorne
Foto: Canva

Atlantska morska struja nikad slabija, posljedice bi mogle biti razorne

Oceanske struje regulatori su klime na Zemlji, distribuiraju sunčevo zračenje i sprječavaju da regionalne temperature postanu ekstremnije.

Nova studija otkrila je da se Sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja (AMOC), važna sastavnica Zemljina klimatskog sustava, “kreće prema točki preokreta”, iako znanstvenici nisu sigurni koliko će se brzo to dogoditi.

” Sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja učinkovito prenosi toplinu i sol kroz globalni ocean i snažno modulira regionalnu i globalnu klimu. Iz proxy zapisa, sugerirano je da je AMOC trenutno u najslabijem stanju u više od tisućljeća”, stoji u studiji znanstvenika s Instituta za istraživanje mora i atmosfere Utrecht u Nizozemskoj.

Istraživači su koristili računalno modeliranje i povijesne podatke kako bi razvili indeks ranog upozorenja za kolaps ove struje. Bili su uznemireni brzinom kojom se predviđa da će se sustav oceanskih struja urušiti nakon što dosegne prekretnicu.

“Ono što nas je iznenadilo bila je brzina kojom dolazi do preokreta. Bit će razorno”, rekao je René van Westen, glavni autor studije i postdoktorski istraživač klimatske fizike i fizičke oceanografije na Sveučilištu, za The Guaridian.

Sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja, svojevrsna oceanska pokretna traka uključuje dio Golfske struje i donosi toplinu i hranjive tvari poput ugljika iz tropskih voda u Arktik, gdje se voda hladi i tone te teče ka jugu u dubinama Atlantskog oceana. Struja istodobno distribuira energiju, pomažući ublažiti učinke globalnog zagrijavanja. Brzo topljenje arktičkih ledenih ploča i grenlandskih ledenjaka uzrokuje da ogromna količina slatke ulazi u ocean, što ometa potonuće toplije slane vode.

Kolaps AMOC-a promijenio bi globalnu klimu, čineći južnu hemisferu još toplijom, šireći led na Arktiku prema jugu i hladeći sjeverozapadnu Europu za 5 do 15 stupnjeva Celzijusa. Također  bi poremeti obrasce padalina diljem svijeta. Posljedice bi mogle dovesti do opće nestašice vode i hrane u svijetu.

Van Westen je rekao “da se kolaps AMOC-a najvjerojatnije neće dogoditi još jedno stoljeće, ali tajming je pitanje od milijun dolara, na koje nažalost trenutačno ne možemo odgovoriti”.

Od 1950. AMOC je oslabio za 15 posto, otkrila su prethodna istraživanja.