Zbog jako hladne zime u Mongoliji uginulo dva milijuna životinja
Foto: Canva

Zbog jako hladne zime u Mongoliji uginulo dva milijuna životinja

Više od dva milijuna životinja uginulo je ove zime u Mongoliji, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak dok se zemlja suočava s ekstremnom hladnoćom i snijegom.

Ekstremno niske temperature od prosinca do ožujka nisu novost u istočnoazijskoj zemlji, gdje u nekim područjima znaju pasti na -50 Celzijevih stupnjeva, no ova je zima bila oštrija nego inače, s temperaturama nižim od uobičajenih i vrlo obilnim snijegom, objavili su Ujedinjeni narodi u nedavnom izvješću.

Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede je rekao da je do ponedjeljka od gladi i iscrpljenosti uginulo 2,1 milijuna grla stoke. Mongolija je na koncu 2023. imala 64,7 milijuna takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službeni statistički podaci.

Ovi ekstremni vremenski uvjeti, koji se u Mongoliji nazivaju “zud”, u pravilu dovode do smrti ogromnog broja domaćih životinja. Ujedinjeni narodi izjavili su da klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet zudova. Mongolija se u protekom desetljeću suočila sa šest zudova, uključujući onaj u zimi 2022./2023. kada je uginulo 4,4 milijuna grla stoke. Ovogodišnji zud je pogoršan ljetnom sušom koja je onemogućila životinjama da stvore zalihe masnog tkiva koje bi im pomogle da prežive oštru zimu.

Zbog jako hladne zime u Mongoliji uginulo dva milijuna životinja
Foto: Canva

Čak 70 posto Mongolije se suočava sa “zudom” ili sličnim uvjetima, prema UN-u. U istom razdoblju prošle godine, taj je broj iznosio 17 posto.

“Zima je započela obilnim snijegom, no odjednom su porasle temperature zraka pa se snijeg otopio. Tada su temperature opet pale, što je snijeg koji se otapao pretvorilo u led. Stoka teško dolazi do trave koja je ispod leda, dodao je, što onemogućava ispašu i prisiljava mnoge stočare da posuđuju novac kako bi kupili hranu. Promjene vremena su toliko nagle ovih dana”, rekao je stočar Tuvshinbayar Byambaa za AFP.

Najsmrtonosniji zabilježen zud zbio se zimi 2010./2011. kada je uginulo više od 10 milijuna životinja, što se tada odnosilo na četvrtinu ukupne stoke u zemlji. Snijeg je ove godine pogoršao situaciju stočara, zarobivši ih u hladnijim krajevima i onemogućivši im da kupuju hranu i sijeno za svoje životinje u obližnjim gradovima. Mongolija je jedna od najrjeđe naseljenih zemalja u svijetu, a oko jedne trećine njenog stanovništva od 3,3 milijuna ljudi živi nomadskim načinom života.

Vlada je obećala pomoći te je pokrenula kampanju dostave sijena stočarima u pokušaju da spriječi daljnji gubitak ključnih sirovina poput mesa i kašmira, nekih od glavnih izvoznih proizvoda zemlje. No, Tuvshinbayar i njegovi kolege stočari se zasad samo mogu nadati toplijem vremenu.

“Postaje preteško biti stočarom, patimo zbog suše i poplava ljeti, i zbog zuda zimi. Počet ću gubiti svoje životinje ako se snijeg ne otopi u narednim mjesecima. Svi stočari se mole da toplije vrijeme rastopi ovaj led kako bi naše životinje mogle doći do trave”, rekao je Byambaa.