Automobili u Hrvatskoj sve stariji: To ima utjecaja i na okoliš
Foto: Canva

Za svaki euro benzina kojeg potrošite u autu, iskoristit ćete samo 20 centi

Samo 20 posto novca kojeg potrošite na kupnju benzina iskoristit ćete za pokretanje automobila, pokazuju podaci koje je nedavno objavila američka Agencija za zaštitu okoliša (US EPA). Preostalih 80 posto novca je izgubljeno, uglavnom na toplinu motora. Naime, benzinski motori su vrlo neučinkoviti i samo 20 posto goriva služi za pokretanje automobila, dok se ostatak gubi, najviše kao toplinska energija, ali i zbog trenja te ostalih gubitaka na pogonskom sustavu automobila. Učinkovitost benzinskih motora za pokretanje automobila uglavnom je između 20 i 40 posto, a dodatna energija se gubi u pogonskom sustavu automobila tako da na kraju dolazimo do iskoristivosti između 17 i 25 posto za većinu benzinskih automobila.

Dizelski automobili imaju osjetno veću učinkovitost koja iznosi oko 33 posto jer sami dizelski motori imaju iskoristivost između 50 i 55 posto.

Punionica za auto
BT

Električni motori, s druge strane, osjetno su efikasniji, sa stupnjem iskoristivosti energije između otprilike 70 i 95 posto. Dio se također gubi na trenje i u drugim dijelovima pogonskog sustava, no ukupna učinkovitost električnih automobila je na kraju nekoliko puta veća od one benzinaca i više nego dvostruko veća od učinkovitosti dizelaša. U prosjeku 67 posto energije na kraju se i koristi za pokretanje kotača.

Ogromna prednost električnih automobila u učinkovitosti znači da se za pokretanje automobila na kraju troši mnogo manje energije, a to je  također važno za energetsku tranziciju u budućnosti.  Prelaskom na električna vozila uvelike se rješava i problem uzalud izgubljene energije.