Čak 14 MW na krovu: Gradi se jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu
Foto: Briongruppen

Čak 14 MW na krovu: Gradi se jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu

Brion Solenergi počeo je graditi krovnu  solarnu elektranu od 14 MW na najvećem skladištu u Švedskoj, u blizini garda Landskrona. Skladište je u vlasništvu danske transportne tvrtke DSV koja i financira solarnu instalaciju. CPX, nizozemski stručnjak za montažne sustave, pomaže Brion Solenergiju da postavi solarnu elektranu sa svojim instalacijskim sustavom Wave.

Solarna elektrana će biti sastavljena  od gotovo 24.000 solarnih panela na 100.000 m2 krova, što ovaj projekt čini najvećim ove vrste u Skandinaviji i jednim od najvećih na svijetu.  Pejman Eidisson, voditelj u CPX-u za tržište Skandinavije, izjavio je za PV Magazine da će projekt koristiti JinkoSolar Tiger Neo 72Hl4-(V) solarne module i Sungrow 350 kW invertere.

Tvrtke koriste helikoptere za instalaciju panela jer je ta metoda daleko jeftinija i brža od korištenja dizalica na krovu tolike površine. Pomoću helikoptera sav materijal bit će podignut na krovove za samo deset dana, dok bi s dizalicama za to bilo potrebno oko tri mjeseca.

U DSV-u su istaknuli kako će njihovo skladište koristiti samo oko 25 posto električne energije da bi bilo u potpunosti opskrbljeno. Ostatak će se pohraniti u baterije za punjenje električnih vozila ili prodati lokalnoj električnoj mreži.

Kombinirani solarni kapacitet Švedske premašio je 4 GW krajem prošle godine.