Ušteda na grijanju
Canva

Čekaju nas pravi minusi: Uz ove trikove zadržite toplinu u domu i smanjite račune

Nakon južine u sljedećim danima, za vikend nas čeka nova velika promjena, ali i pravi ‘ugriz zime’ koji će nam donijeti snijeg i velike minuse, zbog čega je DHMZ izdao i posebno priopćenje.

– Neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda. Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja. Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna – navodi DHMZ.  Tako bi u Delnicama za tjedan dana moglo biti do -15, a početkom tjedna nakon snježne nedjelje oko -11. Tek stupanj ili dva toplije bit će u Zagrebu, a smrzavat će se i građani na sjeveru Hrvatske.

U prostorijama u kojima ne boravite smanjite temperaturu na termostatima ili ugasite radijatore. Svaki stupanj manje štedi oko šest posto energije za grijanje.

Kako bi grijanje bilo učinkovito preporučljivo je odzračiti sve radijatore i kompletnu instalaciju te obrisati prašinu kako bi se grijalo punim kapacitetom. To smanjuje potrošnju energije, a uštedjet ćete i novac.

Još nekoliko odličnih savjeta kako da u kući bude toplije bez pojačavanja grijanja:

 • Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, jedna mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini.
 • Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom – tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.
 • Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.
 • Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje širenje topline prostorom.
 • Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.
 • Ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina Sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.
 • Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru.
 • Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.
 • Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi.
 • Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod.
 • Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.
 • Za jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.