Canva

Cijene solarnih panela u Europi su rekordno niske

Solarni moduli trenutno se prodaju u Europi za 0,10 €/W za proizvode koji nisu na razini 1 i 0,115 €/W za ploče na razini 1, prema Leenu van Bellenu, menadžeru za razvoj poslovanja u Europi  tvtke Search4Solar, europske platforme za kupnju solarnih panela, pretvarača i baterijskih rješenja.

“Trenutno primamo mnogo zahtjeva za brzom isporukom i sada ima znatno manje zaliha u Europi. Moduli koji se prodaju iz europskih zaliha ili dolaze izravno iz Kine sada se prodaju po istim razinama cijena”, rekao je van Bellen za PV Magazine.

Van Bellen je primijetio da paneli s PERC tehnologijom još uvijek čine oko 75% trenutne potražnje za panelima u Europi, dok preostali postotak uglavnom predstavljaju proiizvodi s TOPCon  tehnologijom.

“Na temelju trendova uočenih 2023., TOPCon je spreman za daljnji rast i čini se da će TOPCon tehnologija stanica prestići tradicionalni PERC i postati nova mainstream tehnologija do 2024.”, dodao je van Bellen.

Zbog velike potražnje i nedovoljne proizvodnje moglo bi doći i do porasta cijena modula, pretpostavlja Van Bellen koji očekuje da će cijene modula u budućnosti porasti do 5% mjesečno. “Ovo može varirati ovisno o markama i klasi snage”, dodao je.