Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

Europski proizvođači u velikim problemima zbog niskih cijena solarnih modula

Sve više proizvođača solarnih modula prijeti obustavom proizvodnje u Europi zbog niskih cijena.  Jedni žele odustati, drugi se preseliti u SAD, gdje su navodno bolji uvjeti tržišta i financiranja. To nije iznenađenje jer su trenutne cijene modula u Europi na najnižoj razini ikada.

Ovaj mjesec se pad cijena malo usporio, ali povećanje ili oporavak na razinu na kojoj se novoproizvedeni moduli u Europi mogu prodavati po konkurentnoj cijeni se dugoročno nedostižnim. Također, izgleda da je kod trgovaca i proizvođača ostalo previše zaliha ili se one još uvijek nakupljaju. Zbog velikog zahlađenja u cijeloj Europi posljednjih tjedana potražnja također još nije dosegla razinu očekivanu za ovo doba godine.

Europski proizvođači u velikim problemima zbog niskih cijena solarnih modula
Foto: Canva

Da stvar bude još gora, u SAD-u se raspravlja o ukidanju carinskog izuzeća za bifacijalne stakleno-staklene module. Razlog je vjerojatno podnesak tvrtke Hanwha QCells Ministarstvu trgovine kako se ne bi ugrozilo planirano širenje proizvodnje na sjevernoameričkom kontinentu.

Ako do ovoga poteza doista dođe, mnogi Kineski moduli koji su bili namijenjeni za tržište SAD-a mogli bi  završiti u Europi, što bi dodatno smanjilo ionako niske cijene modula. čineći europske proizvođače potpuno nekonkurentnima.