Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Kina je samo u 2023. instalirala više solarnog kapaciteta nego što ga ukupno ima SAD

Kina je svjetski lider u obnovljivoj energiji, a u toj državi je čak posto cjelokupnog solarnog kapaciteta na planetu, izvijestio je Rystad Energy. Što se tiče država, Sjedinjene Države su na drugom mjestu s 12 posto. Samo prošle godine Kina je instalirala više novih solarnih kapaciteta od ukupne količine instalirane u bilo kojoj drugoj državi na svijetu.

Prema Kineskoj nacionalnoj energetskoj upravi (NEA), zemlja je prošle godine povećala svoj solarni kapacitet za 216,9 GW, čime je oborila rekord od 87,4 GW iz prethodne godine, izvijestio je Bloomberg. To je više ukupnog kapaciteta SAD-a koji se procjenjuje na 175,2 GW, i gotovo na razini ukupnog instaliranog solarnog kapaciteta u čitavoj Europi koji iznosi procijenjenih 263 GW.

U 2023. nova kineska energetska ulaganja porasla su za više od 34 posto, rekao je glasnogovornik NEA-e Zhang Xing u priopćenju za javnost.

“Izuzetan porast ulaganja u kineski sektor obnovljive energije, posebno u solarnu i energiju vjetra, naglašava strateški fokus zemlje na diverzifikaciju svog energetskog portfelja i smanjenje ovisnosti o tradicionalnim izvorima”, rekao je Lin Boqiang, voditelj Kineskog instituta za studije energetike Sveučilišta Xiamen.

Izvješće Međunarodne agencije za obnovljivu energiju navodi da su se troškovi fotonaponske energije i proizvodnje vjetra smanjili za više od 80 odnosno 60 posto tijekom prošlog desetljeća, velikim dijelom zbog kineskih inovacija, inženjeringa i proizvodnje.

Podaci NEA pokazuju da je instalirani kapacitet za proizvodnju solarne energije u Kini prošle godine porastao za 55,2 posto, dok je njezin ukupni kapacitet za proizvodnju električne energije porastao za 13,9 posto na ukupno 2919 GW, izvijestio je Reuters. Kapaciteti proizvodnje energije vjetra u zemlji porasli su za 20,7 posto.