Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Cijene solarnih panela u Njemačkoj opet su pale

Selfmade Energy, njemačka platforma za usporedbu cijena u sektoru fotonaponskih sustava i dizalica topline, objavila je analizu cijena temeljenu na svim ponudama proizvoda. Izvješće pokazuje da su cijene za fotonaponske  sustave i baterijske sustave za pohranu energije pale za više od 4 posto između studenog 2023. i ožujka 2024. godine.

U priopčenju njemačke platforme stoji da su cijene fotonaponskih sustava uglavnom stabilne od siječnja. Što se tiće baterijskih sustava za pohranu energije cijene su neznatno porasle između prosinca 2023. i veljače 2024., prije nego što su pale za oko 5 postotnih bodova u ožujku 2024.

Canva

Selfmade Energy bilježi pad cijena diljem Njemačke. Međutim, ozbiljnost pada cijena razlikuje se od regije do regije. Raspon ponuđenih cijena je širok, posebno za male fotonaponske sustave snage 6 kW bez baterija. U ožujku su bile između 1,66 €/W i 2,10 €/W, što je razlika od 30 posto.

U prosjeku, sustavi koštaju 1,99 €/W. Za sustave s izlaznom snagom od 8,5 kW, raspon cijena  je bio između 1,53 €/W i 1,83 €/W, a za sustave od 10 kW najjeftinija ponuda bila je 1,32 €/W, a najskuplja 1,66 €/W.

Tim Rosengart, osnivač i direktor tvrtke Selfmade Energy, pripisao je pad niskim cijenama modula. “Razvoj cijena također ukazuje na to da potrošači oklijevaju kupovati jer se nadaju daljnjem padu cijena”, rekao je Rosengart.