Mali vodič za odabir najkonkurentnijeg izvora električne energije na tržištu

Donosimo vam mali vodič za odabir najkonkurentnijeg izvora električne energije na tržištu

Prema procjenama Europske agencije za okoliš (EEA), 22,5% energije potrošene u EU u 2022. godini proizašlo je iz obnovljivih izvora. Ovo blago povećanje u odnosu na godinu prije ponajviše je potaknuto snažnim rastom korištenja solarne energije – danas najbrže rastućim izvorom energije u EU.

 

I to nije ništa neobično ako znamo da je solarna energija jeftina, čista i fleksibilna, a kao najdostupniji obnovljivi izvor energije za kućanstva uvelike štiti potrošače od nestabilnih cijena energije. Prema godišnjem izvješću Berkely Lab-a “Tracking The Sun” iz 2022., cijena sustava solarnih elektrana za kućanstva pala je za 39 posto tijekom posljednjeg desetljeća – sa 6,2 dolara po vatu u 2012., na 3,8 dolara po vatu, te je danas solarna energija najkonkurentniji izvor energije u mnogim dijelovima EU.

Foto: Shutterstock

Hrvati su također prepoznali isplativost ove investicije, a to što, zbog svojeg povoljnoga geografskog položaja, Lijepa Naša ima visoku prosječnu godišnju osunčanost – te je zapravo jedna od europskih zemalja s najvećim solarnim potencijalom – samo je dodatna prednost za “prelazak na zeleno”. Međutim, uz povećan broj opskrbljivača solarima koji su se posljednjih godina pojavili na tržištu, sigurno nije jednostavno odabrati kvalitetnog partnera. U nastavku doznajte na što je važno obratiti pozornost kad se odlučite na ugradnju solarnih elektrana.

Izračunajte koliko možete uštedjeti

Prije kupnje savjet je da se dobro informirate o omjeru investicije i budućeg prinosa. To možete najlakše učiniti u kalkulatoru uštede, uz čiju pomoć, osim financijske koristi, možete izračunati koliko bi iznosio vaš doprinos u zaustavljanju klimatskih promjena i očuvanju planeta. Taj se iznos izražava kroz smanjenje ispuštenog CO2 u atmosferu, odnosno kao ekvivalent broja posađenih stabala.

Sljedeći korak je procijeniti sigurnost i kvalitetu solarne elektrane. Možda najjednostavnija i najsigurnija opcija za to je odabrati partnera koji svojim kupcima nudi rješenje po modelu “ključ u ruke”. Upravo to nudi ENNA Opskrba, jedna od vodećih tvrtki na hrvatskom tržištu za izgradnju obnovljivih izvora energije i opskrbu poslovnih kupaca električnom energijom i prirodnim plinom. ENNA Opskrba za svoje kupce prolazi kroz proces instalacije solarne elektrane i detaljno ga nadgleda te rješava svu papirologiju u njihovo ime. Cijeli proces instalacije solarne elektrana traje 120 dana, a što je najvažnije nema skrivenih troškova – sve je uključeno u unaprijed dogovorenu cijenu.

Foto: Shutterstock

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje?

Ipak, neke stvari treba dodatno ispitati. Primjerice, provjerite:

  1. Je li u ponudu uključena zamjena brojila? Ako nije, pripremite se na financijski trošak od oko 300 eura i vremenski trošak od nekoliko sati, koji će vam trebati da biste se posvetili dodatnom prikupljanju dokumentacije. U slučaju da ste odabrali opciju “ključ u ruke” koju nudi ENNA Opskrba, ne morate brinuti oko ove točke jer je u njihovu uslugu uključena zamjena brojila.
  2. Koristi li solarna elektrana invertere ili mikroinvertere? Svaki panel ima mikroinverter ili inverter koji pretvara jednosmjernu struju proizvedenu u solarnim panelima u izmjeničnu struju koja se potom koristi za napajanje uređaja u kućanstvu. Međutim, inverteri su centralizirani (koristi se jedan za sve solarne ploče), dok su mikroinverteri distribuirani (koristi se po jedan za svaki solarni panel) te stoga pružaju fleksibilnost i optimalnu učinkovitost u solarnim sustavima. I premda su na početku jeftiniji, inverteri su pomalo zastarjela tehnologija koja će vam poslije otežati dodatne mogućnosti, kao što je jednostavna dogradnja elektrane. S modernim mikroinverterima možete dodati nove panele kad god to poželite, a prednosti uključuju i povećanu učinkovitost i sigurnost, manju ovisnost o vremenskim uvjetima, manje održavanje te bolje praćenje performansi.
  3. Kakvi su uvjeti osiguranja i jamstva koje nudi distributer? S obzirom na to da je riječ o dugoročnoj investiciji, savjet je da uložite u one solarne elektrane koje su osigurane od oštećenja u slučaju potresa, nevremena, tuče i sličnih neprilika. Također, želite li biti sigurni da će vam se ispuniti sva jamstva vezana za elektranu, bilo bi pametno izabrati financijski stabilnog distributera s dugogodišnjim iskustvom.

 

Foto: Shutterstock

Tvrtka uz koju ova investicija prolazi glatko

ENNA Opskrba vodeća je tvrtka u Hrvatskoj po broju instaliranih solarnih elektrana, a u njihovoj ponudi možete pronaći modernu opremu, poput mikroinvertera. Uz to nude svojim kupcima 25 godina jamstva na pojedine dijelove elektrane, kao i osiguranje od 10 godina koje pokriva i oštećenja nastala od nevremena i potresa.

S obzirom na to da je investicija u solarne elektrane velik korak, čiji kupoprodajni proces mnogima može djelovati malo zbunjujuće i komplicirano, važno je istaknuti da ENNA Opskrba ima izvanrednu službu za korisnike koja je tu kako bi savjetovala sve one koji se tek upuštaju u ugradnju solarnih elektrana, ali i za eventualne probleme postojećih korisnika. Oni kontinuirano prate rad elektrane i nakon početka njezina rada kako bi svaki korisnik izvukao maksimum od uloženoga. Korisnička služba uvijek je na raspolaganju svojim klijentima na besplatnom info telefonu 0800 6622.

ENNA Opskrba inače je dio poslovnog sustava Energia naturalis, najsnažnije kompanije u Hrvatskoj te vodećeg investitora u regiji koji teži stvaranju znanja, inovativnosti i razvoja.