Nova runda poticaja za solare počinje 13. ožujka: Građanima na raspolaganju 120 milijuna eura

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je informacije vezane uz novu rundu poticaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, odnosno ugradnju solarnih elektrana. Objava javnog poziva, kao i zaprimanje prijava, krenut će od 13. ožujka 2024. godine. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu.

Na raspolaganju im je rekordnih 120 milijuna eura, a kako izgleda proces kupnje solarne elektrane uz poticaje, provjerili smo u razgovoru s Ivanom Matecom iz okolice Svete Nedelje, koji je prošle godine iskoristio poticaje te danas uživa u besplatnoj sunčevoj energiji.

„Od inicijalnog kontakta do puštanja u rad prošlo je oko pet mjeseci, od svibnja do listopada prošle godine. Moglo je i kraće, ali sami proces uvelike je ovisio o vanjskim faktorima poput brzine HEP-a. Svu tu komunikaciju i rješavanje papirologije obavljala je ENNA Opskrba, a njihova ponuda je stvarno bila pravi „ključ u ruke“. Nikakvih dodatnih troškova nisam imao, sve je bilo uključeno u ponudu“, objašnjava nam Ivan dok solarna elektrana na krovu njegova doma nastavlja pretvarati sunčeve zrake u besplatnu električnu energiju. „Povrat investicije, uz poticaje, u potpunosti očekujem unutar pet godina. Elektrana koju smo postavili pokriva gotovo sve potrebe kućanstva za električnom energijom te od postavljanja praktički više ne plaćamo račune za struju“.

Kaže da se za ENNA Opskrbu odlučio ponajprije zbog kvalitetne usluge. „U prvom redu jer su najbrže, najdetaljnije i najprofesionalnije odgovorili na moj upit. Također, njihov prodajni predstavnik je došao na lice mjesta, pogledao nekretninu uživo i pomogao nam oko svih pitanja i nedoumica te nam je objasnio značenje pojmova u ponudi, što ona sve obuhvaća.“

Sredstva su ograničena, najbolje je objavu natječaja dočekati spreman

Na postavljanje solarne elektrane naš se sugovornik odlučio prije objave samog natječaja, a kada su uvjeti izašli i kad je vidio da ih zadovoljava, prijavio se i za sufinanciranje i tu u priču ulazi ENNA Opskrba, čiji stručnjaci su ga proveli kroz cijeli proces i bili na raspolaganju u svakom trenutku. Svima koji su još uvijek neodlučni Ivan savjetuje da se prijave što prije jer su sredstva ograničena pa je najbolje datum objave natječaja dočekat spreman, odnosno da se, poput njega, jave ENNA Opskrbi i tako sebi olakšaju cijeli proces te dobiju kvalitetne i brze odgovore na sve upite i nedoumice. „Podrška je stvarno bila odlična od samog početka, a i nakon puštanja same elektrane u pogon. Primjerice, kad god je zatrebalo nešto od dokumentacije, npr. tehnički listovi, sve bi mi dostavili u rekordnom roku. Također, smatram da se nije potrebno u potpunosti oslanjati na poticaje jer je elektrana isplativa i bez njih“, pojašnjava Ivan.

Za više informacija o uvjetima sufinanciranja, kao i ostalim uvjetima potrebnim za ugradnju solarne elektrane, služba za korisnike ENNA Opskrbe dostupna je na besplatni info telefon 0800 6622 ili odaberite pitanje te će vas kontaktirati s traženim odgovorom.

Stručnjaci ENNA Opskrbe stoje kupcima na raspolaganju tijekom cijelog procesa postavljanja solarne elektrane, a i nakon puštanja same elektrane u pogon.