Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

EU zemlje za pomoć solarnom sektoru, ali ne i ograničenju kineskog uvoza

Većina zemalja Europske unije spremna je posvetiti veću potporu kako bi pomogli europskim proizvođačima solarnih panela u problemima, ali se klone ograničenja uvoza jeftinih panela iz Kine, pokazao je nacrt dokumenta, piše Reuters.

Dok Europa postavlja nove solarne panele rekordnom brzinom, većina ih dolazi iz Kine, a mali broj europskih proizvođača panela muči se u borbi se s konkurencijom, što je neke od njih natjeralo da smanje proizvodnju ili planiraju prebaciti ulaganja u SAD.

U nacrtu ‘Europske solarne povelje’navodi se da će vlade razmotriti korištenje više sredstava EU i nacionalne pomoći za podupiranje projekata solarne proizvodnje.

“Potrebne su daljnje hitne akcije u kratkom roku za rješavanje krize u europskoj proizvodnoj industriji”, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid. Dužnosnici EU rekli su da će više od 20 od 27 zemalja EU to potpisati.

Vlade su rekle da će svojim dražbama obnovljivih izvora energije dodati kriterije kao što su kibernetička sigurnost i zahtjevi za održivost, kako bi pomogle lokalnim proizvođačima i brzo primijenile pravila EU-a za ubrzavanje izdavanja dozvola za proizvodne pogone. U nacrtu se navodi da će Europska komisija surađivati ​​s Europskom investicijskom bankom na podršci projektima i razmotriti pokretanje prekograničnog europskog projekta solarne proizvodnje.

Međutim, kloni se bilo kakvih obveza u pogledu nameta EU-a ili ograničenja uvoza solarnih panela. Europski proizvođači solarnih panela prethodno su zatražili od EU-a da razmotri zaštitne mjere za kineski uvoz, ali Bruxelles i vlade, uključujući Njemačku, upozorili su da bi široka ograničenja kineske opskrbe mogla spriječiti brzo širenje čiste energije u Europi.

Velika većina solarnih panela i dijelova instaliranih u Europi dolazi iz Kine – u nekim slučajevima čak 95%, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju. Uslužni programi i instalateri ploča u načelu ne podržavaju uvozne granice.

EU je do sada poduzela više ciljanih radnji, gledajući pojedinačne slučajeve kineskih subvencija, dok pokušava pomoći europskim proizvođačima čiste tehnologije da se natječu sa stranim dobavljačima. Bruxelles je ovaj mjesec pokrenuo dvije istrage o tome jesu li kineski ponuditelji imali pretjerane koristi od subvencija u svojim ponudama na europskom javnom natječaju. EU je prošli tjedan rekla da će također istražiti subvencije koje su primili kineski dobavljači vjetroturbina.