Canva

Njemački poljoprivrednici žele agrosolare

Velika većina njemačkih ratara spremna je prihvatiti agrosolarnu tehnologiju. Novo istraživanje koje je proveo njemački Fraunhofer ISE pokazalo je da 72,4% poljoprivrednika u zemlji razmatra implementaciju agrosolarnih projekta. Među glavnim čimbenicima koji stoje iza ovog izbora su dodatni izvor prihoda koji dolazi od proizvodnje solarne energije i percipirana korisnost tehnologije.

Glavno pitanje u središtu ankete bilo je “U načelu, biste li bili voljni koristiti agronaponski sustav na svojoj farmi?” Također se temeljio na modelu prihvaćanja tehnologije koji uzima u obzir “percipiranu korisnost” i “percipiranu jednostavnost korištenja” određene tehnologije. Prvi opisuje mjeru u kojoj osoba osjeća da je njezin radni učinak poboljšan danom tehnologijom, a drugi opisuje mjeru u kojoj osoba smatra da je korištenje tehnologije bez napora.

Sve je više alternativnih načina za iskorištavanje sunčeve energije
Foto: Canva

Istraživanje je također razmatralo faktore kao što su tolerancija na rizik, inovativnost, razina znanja, ekološka svijest, utjecaj klimatskih promjena, utjecaj na cijenu energije i subjektivna norma. Potonje se odnosi na percipirani društveni pritisak koji dolazi od utjecajnih ljudi.

Znanstvenici su objasnili da je anketa provedena u veljači 2023. godine i da se temelji na odgovorima 214 valjanih ispitanika, a da je stopa ispunjavanja ankete dosegla 66,7 posto.

Analiza je pokazala da su najvažniji čimbenici koji motiviraju usvajanje agronaponskog rješenja među njemačkim poljoprivrednicima dodatni izvor prihoda koji dolazi od proizvodnje solarne energije, “percipirana korisnost” tehnologije i “subjektivna norma”.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u radu “Čimbenici koji utječu na spremnost korištenja agrosolarne tehnologije: kvantitativna studija među njemačkim poljoprivrednicima”, objavljenom u časopisu Applied Energy.

“Iako istraživanje ukazuje na relativno male sumnje u tehnologiju i njezinu ekonomsku korist, birokratske prepreke povezane s gradnjom predstavljaju značajnu prepreku”, naglasio je istraživački tim.