Canva

EU istražuje je li bilo spornih subvencija kineskim tvrtkama za fotonaponski park u Rumunjskoj

Europska komisija je u srijedu otvorila dva istražna postupka kako bi utvrdila jesu li dvije kineske tvrtke dobile za projektiranje i izgradnju fotonaponskog parka u Rumunjskoj subvencije koje narušavaju tržišno natjecanje.

“Nakon preliminarnog ispitivanja svih podnesaka Komisija je smatrala opravdanim pokrenuti temeljitu istragu za dva ponuditelja jer postoji dovoljno naznaka da su im dodijeljene strane subvencije kojima se narušava unutarnje tržište”, navodi Komisija.

U skladu s Uredbom o stranim subvencijama poduzeća su obvezna prijaviti svoje ponude u postupcima javne nabave u EU-u ako procijenjena vrijednost ugovora premašuje 250 milijuna eura i kada je tvrtki dodijeljeno najmanje 4 milijuna eura stranih subvencija iz najmanje jedne treće zemlje u razdoblju od tri godine prije prijave.

Komisija će sada ispitati navode o stranim subvencijama i tražiti sve informacije kako bi mogla utvrditi jesu li te subvencije omogućile tvrtkama da dostave neopravdano povoljnu ponudu na javnom natječaju. Takvom ponudom ostale tvrtke koje sudjeluju u postupku javne nabave mogu izgubiti mogućnost za dobivanje posla.

Prema uredbi o stranim subvencijama, Komisija nakon detaljnog ispitivanja može prihvatiti jamstva koje je tvrtka predložila ako se njima u potpunosti i učinkovito otklanja narušavanje tržišnog natjecanja ili zabraniti dodjelu ugovora.

U Komisiji ističu da je posljednjih godina stranim subvencijama učestalo narušavanje poštene tržišne utakmice.

Stoga je donesena uredba koja se primjenjuje od 12. srpnja 2023. godine i koja Komisiji omogućava da rješava problem narušavanja tržišnog natjecanja uzrokovanih stranim subvencijama, čime se EU-u omogućuje da osigura jednake uvjete za sva poduzeća koja posluju na unutarnjem tržištu, a da pritom ostane otvoren za trgovinu i ulaganja.