Genijalna ideja: Napušteni rudnici kao izvori energije
Foto: YouTube screenshot/UK Coal Authority

Genijalna ideja: Napušteni rudnici kao izvori energije

Britanski Gateshead  od prošle godine kao izvor energije koristi napuštene rudnike ugljena stare 200 godina. Naime, u napušten okna rudnika koja se nalaze duboko ispod površine zemlje kroz godine su prodrle podzemne vode. S obzirom na to da su temperature, što dublje idemo ispod površine zemlje sve veće, u nekim oknima temperature te vode penju se na čak 45 °C stvarajući tako umjetne bazene geotermalne energije. Čelnici Gatesheada došli su na ideju iskoristiti tu energiju te je u ožujku 2023. s radom započela geotermalna toplinska mreža koja toplom vodom i grijanjem opskrbljuje stotine domova i tvrtki.

 Genijalna ideja: Napušteni rudnici kao izvori energije
Foto: YouTube screenshot / UK Coal Authority

Toplina se izvlači iz rudničke vode sa 150 metara dubine ispod gradskog središta Gatesheada putem tri bušotine koje su izbušene u 200 godina stara okna rudnika. Voda se zatim dovodi u toplinsku pumpu od 6 MW koja povisuje temperaturu vode prije nego što se ona distribuira preko 5 km duge toplinske mreže. Mreža trenutno opskrbljuje grijanjem nekoliko javnih zgrada, ureda i 350 kućanstava.

S obzirom na to da se do sada ovaj projekt pokazao vrlo uspješnim sad su objavljeni i planovi za proširenje mreže na novi konferencijski centar, zgradu hotela i dodatnih 270 privatnih domova. Procjenjuje se da će projekt pridonijeti uštedi od oko 1800 tona CO2 godišnje.

Projekt Gateshead Energy Company pokazuje kako bi slične mreže mogle koristiti drugim krajevima Europe koji obiluju napuštenim rudnicima.  Uz milijarde tona ugljena izvađenog iz europskih rudnika u posljednja 3 stoljeća, postoje tisuće i tisuće napuštenih rudnika koje je u međuvremenu poplavila voda. Nerijetko su ti rudnici u blizini naseljenih mjesta, ponekad i ispod njihovih središta.