Austrijska tvrtka je razvila solarni sustav za biciklističke staze
Foto: Mo Energy Systems

Austrijska tvrtka je razvila solarni sustav za biciklističke staze

Austrijski startup Start-up Mo Energy Systems, koji je već prošle godine predstavio standardizirana rješenja za fotonaponske fasade, sada je razvio standardizirani solarni sustav za biciklističke staze. Tvrtka tvrdi da je ovaj montažni sustav moguće vrlo brzo implementirati, 100 metara biciklističke staze može se pokriti  u roku od nekoliko dana. Tvrtka iz mjesta Lochaua na Bodenskom jezeru razvila je proizvod s lokalnom tvrtkom PR Stromkreis Elektrotechnik i arhitektom iz Bregenza Geroldom Strehleom.

Dvanaest metara dugi standardni elementi namijenjeni su za opremanje staza bilo koje duljine fotonaponskim sustavima. Širina mu može biti između dva i 4,5 metara. Mo Energy Systems izračunao je da bi kilometar biciklističke staze širine tri metra mogao proizvesti oko 450.000 kilovatsati električne energije godišnje.

Osim modula i nosača, sustav uključuje i čeličnu potkonstrukciju s vodovima i kablovima te temeljima. Za postavljanje nije potrebno nikakvo betoniranje ni kopanje, a pretvarači su integrirani u nosivu konstrukciju. Prema Mo Energy Systems, sustav je otporan na vandalizam i može se rastaviti i ponovno sastaviti na drugom mjestu bez ostavljanja tragova. Održavanje i čišćenje provodi se s pomoću stacionarnih ili privremenih kolica na tračnicama. Osim što proizvodi energiju, ovaj sustav ujedno štiti bicikliste od kiše i snijega.

Projekt je nagrađen “Posebnom nagradom za vizionarske koncepte” na 4. nagradi za inovacije za integrirani fotonapon Austrijske tehnološke platforme za fotonapon (TPPV).