U Njemačkoj grade najveće parkiralište sa solarnim krovom
Foto: Canva

U Njemačkoj grade najveće parkiralište sa solarnim krovom

Ceremonijom polaganja kamena temeljca službeno je započela gradnja najveće njemačke fotonaponske elektrane na parkiralištu. Na parkiralištu zabavnog parka Allgäu Skyline Park u mjestu  Bad Wörishofenu izgradit će se solarne nadstrešnice s oko 9,5 megavata ukupne snage.

Sustav solarnih nadstrešnica za automobile gradi se kao proširenje parkirališta za Allgäu Skyline Park. Natkriveno će biti čak 2000 parkirnih mjesta na devet hektara površine, a postavit će se i punionice za električne automobile.  Predviđeni godišnji prinos električne energije je 9,6 gigavat sati. Tematski park trebao bi sam koristiti oko 15 posto te energije te tako pokriti 80 posto svojih potreba za električnom energijom. Preostalih 85 posto električne energije proizvedene solarnom nadstrešnicom plasirat će se u mrežu.

No čini se da ovaj projekt neće dugo biti najveći takve vrste u Njemačkoj. Automobilska logistička tvrtka Mosolf najavila je solarnu nadstrešnicu za automobile sa 16 megavata za svoju lokaciju u Rackwitzu, a prvi dio sa 7,3 megavata tamo je pušten u rad 2022 godine. U suradnji sa zabavnim parkom Europa-Park u Rustu, Mosolf je ove godine najavio i puštanje u rad solarne nadstrešnice za automobile na površini 20 hektara s oko 20 megavata u mjestu Kippenheimu.