Ministarstvo gospodarstva

Habijan u Berlinu na skupu o energetskoj tranziciji i ostvarenju COP28 cilja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u utorak je u Berlinu sudjelovao na 10. konferenciji “Berlin Energy Transition Dialogue“ (BETD), na kojoj je glavni fokus bio na mjerama za provedbu COP28 cilja, odnosno utrostručenja novih kapaciteta iz postrojenja za obnovljivu energiju.

Skup je, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, održan pod sloganom “Ubrzavanje globalne energetske tranzicije”, a okupio je ministre i visoke dužnosnike iz 75 zemalja. Uz ostalo, razgovaralo se i o financiranju i infrastrukturi potrebnoj za postizanje spomenutog cilja.

Konferenciju je otvorila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je govorila o energetskim politikama Njemačke, dok je njemački ministar za gospodarske poslove i klimatske aktivnosti Robert Habeck naglasio nužnost suradnje svih dionika kako bi osigurali energetski održivu budućnost.

Ministarstvo gospodarstva

“Hrvatska je predana cilju da do 2028. godine ima instalirano 2.500 megavata iz obnovljivih izvora energije te sukladno tome teži da do 2050. godine Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent”, izjavio je Habijan na konferenciji.

Održan je i niz panel rasprava na temu globalnih ciljeva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, te implemetacija energetske tranzicije.

U okviru boravka u Berlinu, ministar Habijan posjetio je i sjedište tvrtke Siemens Energy, gdje je održao sastanak s Franziskom Weiss, potpredsjednicom tvrtke zaduženom za razvoj tržišta i poslovanja u Europi, zaključuje se u priopćenju.