Fiat

Italija daje milijardu eura za kupnju čišćih automobila

Italija će ove godine osigurati 950 milijuna eura poticaja građanima za kupnju čišćih automobila kako bi podupiranjem potražnje oživjela proizvodnju u automobilskom sektoru.

Rim će osigurati do 13.750 eura subvencija za građane s najnižim primanjima kako bi im pomogao kupiti novo, potpuno električno vozilo po cijeni do 35.000 eura bez PDV-a, najavilo je u četvrtak ministarstvo industrije.

Ista prihodovna skupina imat će pravo i na poticaj u iznosu do 10.000 eura za novi plug-in hibrid koji košta do 45.000 eura.

Vlada će osigurati poticaje i za kupnju najsuvremenijih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, ali će oni biti manji.

Građani su do sada mogli računati samo na maksimalno 5.000 eura za kupnju električnih vozila.

Poticaji su dio programa pomoći automobilskoj industriji koji je vlada najavila 2022. Ukupna vrijednost mjera iznosi osam milijardi eura.

Najava novih poticaja poklopila se sa sukobom vlade s automobilskim divom Stellantisom, vlasnikom Fiata.

Premijerka Giorgia Meloni rekla je prošli tjedan da je Stellantis, proizvođač Fiata koji posluje i u Francuskoj i Americi, ponekad vukao poslovne poteze štetne po talijanske nacionalne interese.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares odgovorio je da su talijanski poticaji za razvoj električnih vozila manji od onih u drugim velikim europskim zemljama, a takva politika koči proizvodnju.

Od prošlog ljeta Rim i Stellantis pregovaraju o dugoročnom planu koji bi preokrenuo trend. Cilj je povećati Stellantisovu proizvodnju u Italiji na milijun vozila. Lani proizveli su oko 750.000.

Ministar industrije Adolfo Urso rekao je da se Stellantis obvezao povećati proizvodnju na milijun vozila. To bi značilo da bi se vratila na razinu iz 2017. godine.

Italija bi mogla parirati francuskoj vladi preuzimanjem udjela u Stellantisu, izjavio je ministar u četvrtak.

„Ako (izvršni direktor – op. ur.) Tavares tvrdi da bi Italija trebala slijediti primjer Francuske, koja je povećala vlasnički udio u Stellantisu, mogu nam to reći. Možemo o tome razgovarati”, rekao je Urso.

Dok je bio u oporbi, Urso je pozivao državnog zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti (CDP) da kupi udio u Stellantisu.

U lipnju prošle godine predsjednik Stellantisa John Elkann rekao je da njegova tvrtka ne treba dodavati talijansku državu među svoje dioničare.

Kompanija je izrazila zadovoljstvo novim poticajima.

„Proizvodnja je usko povezana s potražnjom na tržištu i ako želimo ispuniti određene ciljeve, moramo voditi računa i o potrošačima i o proizvođačima ”, rekao je na sastanku s vladinim dužnosnicima i sindikatima voditelj korporativnih poslova u Stellantis Italy David Mele.