Zelea energija u Njemačkoj
Pixsell/LOUISA OFF/REUTERS

Hrvatska je među najboljima u EU po udjelu obnovljive energije

Čak 29,4 posto energije u Hrvatskoj dolazi iz obnovljivih izvora što je osjetno iznad EU prosjeka koji iznosi 23 posto. Hrvatska se time svrstala na deveto mjesto u čitavoj Europskoj uniji.

Najveći udio energije iz obnovljivih izvora u EU ima Švedska koja je sa 66 posto uvjerljivo najbolja na starom kontinentu i među najboljim državama svijeta po tome. U top 5 su također države sa sjevera kontinenta. Druga je Finska s 47,9 posto udjela, a slijede Latvija (43,3 posto) Danska (41,6 posto) i Estonija 38,5 (posto).

 Koliko energije u Hrvatskoj dolazi iz obnovljivih izvora?
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Ispred Hrvatske su još Portugal, Austrija i Litva, a iza nas su plasirane mnoge ekonomski razvijenije države poput Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske kao i većina država bivšeg “istočnog bloka”.

Na samom dnu popisa je Irska. “Zeleni otok” nije tako “zelen” kada je u pitanju energija jer samo 13,1 posto generira iz obnovljivih izvora. Vrlo  loše po tom pogledu stoje i Malta, Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Mađarska s udjelima energije iz obnovljivih izvora između 13,4 i 15,2 posto.