Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

Ukrajina će se solarnim projektima “boriti” protiv ruskog bombardiranja

Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Ukrajini objavio je studiju izvodljivosti za 37 solarnih projekata u bolnicama i vodoopskrbnim objektima u 18 ukrajinskih gradova. Izvješće ima za cilj privući privatne investitore da podrže fotonaponska postrojenja na kritičnim infrastrukturnim objektima u velikim gradovima, kao dio projekta financiranog od strane Globalnog fonda za okoliš.

Autori studije tvrde da je osiguranje energetske sigurnosti ukrajinskih bolnica i vodoopskrbnih objekata postalo ključno nakon invazije i granatiranja energetske infrastrukture u zemlji. Istaknuli su hitnu potrebu za brzim rješenjima za rješavanje problema uništenja i štete na kritičnoj gradskoj infrastrukturi i objektima za proizvodnju električne energije, kako bi se osigurala kontinuirana opskrba električnom energijom ukrajinskih gradova.

Godišnji kapacitet predloženih solarnih postrojenja za bolnice kreće se od 20 kWh do 450 kWh te od 50 kWh do 350 kWh za solarna postrojenja u vodoopskrbnim poduzećima.

Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

Takvi bi se projekti razvijali prema modelu ESCO solarnih elektrana, prema kojem bi privatne tvrtke projektirale, montirale, konstruirale i instalirale elektrane. Studija je pretpostavila ukupna ulaganja tvrtki za pružanje energetskih usluga na oko 30 milijuna dolara.

Autori studije su izračunali da bi se, ako se provedu svi opisani projekti, proizvelo približno 16 milijuna kWh čiste energije, što bi rezultiralo godišnjom uštedom energije od 10% do 30% za objekte. Također su rekli da bi godišnje komunalne uštede nakon dovršetka mogle doseći gotovo 85 milijuna UAH (oko 2 milijuna eura), s potencijalnim rastom.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do poziva solarnoj industriji da pomogne u ponovnoj izgradnji ukrajinske infrastrukture. Projekt Solar Supports Ukraine, usmjeren na podršku kritičnoj infrastrukturi, pokrenut je u prosincu 2022. godine.

U ožujku je Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a objavio detaljne podatke o sunčevom zračenju u Ukrajini, za koje se očekuje da će pomoći u ponovnoj izgradnji i decentralizaciji mreže u zemlji.