Intel koristi toplu vodu kako bi smanjio korištenje prirodnog plina u svojim tvornicama
Intel

Intel ‘otkrio’ toplu vodu: Koriste ju da smanje potrošnju plina

Intelov novi proizvodni pogon u Leixlipu u Irskoj, čija je izgradnja koštala 18,5 milijardi dolara, pun je tehnologija za štednju energije i vode, uključujući programabilnu LED rasvjetu i sustav povrata i filtriranja vode koji bi mogao uštedjeti više od milijardu litara godišnje.

Ali, jedna od njegovih neobičnijih značajki je pristup koji se često zanemaruje, a to je hvatanje topline koju stvara oprema u postrojenju te njeno usmjeravanje u proizvodne procese, a ne da se ispušta kroz rashladne tornjeve. To su postigli ugradnjom rashladnih uređaja za povrat koji hvataju toplinu hvataju toplinu stvorenu Intelovim visokotemperaturnim proizvodnim procesima i odvode je u obliku zagrijane vode na druga mjesta u postrojenju, piše GreenBiz.

Intel procjenjuje da će mu ove mjere povrata topline omogućiti značajno smanjenje prirodnog plina koji mora kupiti za rad na lokaciji Fab 34. Koristit će devet puta više obnovljene energije od one koju proizvode druga goriva, predviđa se. Ta takozvana “otpadna toplina” može se koristiti za zadatke poput predgrijavanja ultra čiste vode koju Intel treba za izradu poluvodiča ili održavanja zgrada na gradilištu toplim tijekom hladnijeg vremena, rekao je Rich Riley, glavni inženjer u Intelovoj grupi za razvoj korporativnih usluga.

-Da nemamo tu toplinu, trebalo bi nam toliko više plina da olakšamo rad (grijanja, ventilacije i klimatizacije) -rekao je Riley i dodao da je ovo ukupno smanjenje potrošnje prirodnog plina.

S vremenom Intelov planira nadograđivati povrat topline i uvoditi druge mjere energetske učinkovitosti ažurirajući ih industrijskom opremom, poput dizalica topline koje radi na električnu energiju.

Intelovi kratkoročni ciljevi održivosti povezani s energijom uključuju smanjenje emisija iz opsega 1 i 2 za 10 posto do 2030. u odnosu na polaznu vrijednost za 2019. (od fiskalne godine 2022. postignuto je 4 posto); i očuvanje do 4 milijarde kilovatsati kumulativno.

Intel nije otkrio potencijalni utjecaj na svoje emisije CO2 koje bi ovaj povrat topline mogao imati u Fab34, ali naknadna ugradnja pomoću dizalica topline voda-voda u Fab 10 (također u Leixlipu) uštedjet će oko 18.3 milijuna kilovatsati električne energije godišnje. Smanjit će emisije iz opsega 1. za oko 4760 metričkih tona, ali emisije iz opsega 2. povećat će se za oko 1627 metričkih tona zbog električne energije potrebne za dizalice topline.

Industrijska energija ostaje trnovit izazov za timove za korporativne timove za održivost. Procjene su kako 20 do 25 posto energije koju globalno troše industrijski izvori još uvijek pretežno pokreću ugljen i plin, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Potencijalne uštede troškova energije korištenjem otpadne otpadne topline za industrijske procese, primjene centraliziranog grijanja ili za proizvodnju električne energije mogle bi dosegnuti i do 152,5 milijardi USD godišnje, što je nešto manje od polovice vrijednosti prirodnog plina koji je Europska unija uvezla 2022., prema McKinseyjevom izvješću objavljenom u studenom. Analiza procjenjuje da je globalni nadoknadivi toplinski potencijal najmanje 3.100 teravatsati.

– Prema našem mišljenju, ako želite dekarbonizaciju, povrat topline i otpadna toplina jedna je od najekonomičnijih dostupnih poluga – rekao je Ken Somers, McKinseyjev partner koji je bio jedan od autora izvješća. Jedna od zapreka usvajanju bile su niske cijene zemnog plina, ali carine i nestašica u opskrbi potaknuli su kompanije na preispitivanje svoje ovisnosti, kazao je.

Pouke iz Intelovog iskustva

Osim irske tvornice, Intel je uveo sustave povrata i recirkulacije topline u Arizoni, Ohiju i Njemačkoj, a taj će se pristup razmatrati za svaku novu tvornicu koju tvrtka izgradi, rekao je Todd Brady, potpredsjednik globalnih javnih poslova i glavni direktor za održivost u Intelu.

-Potreban je inženjerski dizajn, razumijevanje gdje se stvara toplina, kako se može uhvatiti i preusmjeriti – rekao je. “Puno toga uključuje gdje je oprema smještena.”