Investicije u obnovljive izvore u Njemačkoj 2023. porasle čak 67 posto
Foto: Canva

Investicije u obnovljive izvore u Njemačkoj 2023. porasle čak 67 posto

Ulaganja u obnovljive tehnologije, fotonapon, energiju vjetra, bioenergiju, hidroenergiju, geotermalnu energiju i solarnu toplinsku energiju, značajno su porasla prošle godine u Njemačkoj. Gotovo 37 milijardi eura uloženo je u nove instalacije, što je rast u  od 67 posto u odnosu na godinu ranije kada je uloženo oko 22 milijarde eura. Te podatke otkrilo je izvješće „Ekonomski impulsi kroz obnovljive izvore energije“, koje su Centar za solarnu energiju i Centar za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg pripremili za Savezno ministarstvo gospodarstva.

S oko 17 milijardi eura, fotonapon je bio najvažniji investicijski cilj i čini 47 posto ukupnih ulaganja. Slijedi toplinska energija iz okoliša i geotermalna energija uključujući dizalice topline s 24 posto i energija vjetra s 20 posto.

Unatoč porastu od 115 posto u odnosu na prethodnu godinu, 2023. godina nije bila najjača godina za fotonapon po pitanju iznosa ulaganja. U 2010. godini u nove sustave slilo se 19,6 milijardi eura. No tada je instalirano 7,3 gigavata dok je lani uz nešto manji iznos investicije instalirano ukupno 14,6 gigavata.

Ukupno su prošle godine za rad postrojenja čiste energije potrošene 23 milijarde eura, oko 800 milijuna eura manje nego prethodne godine. Oko dvije trećine toga otpalo je na bioenergetske sustave, uglavnom za sirovinu za njih. Za rad svih solarnih fotonaponskih sustava potrošene su samo 2 milijarde eura.