Kako je Kanada napravila svoju 'virtualnu elektranu' za samo šest mjeseci
Foto: Siemens

Kako je Kanada napravila svoju ‘virtualnu elektranu’ za samo šest mjeseci

EnergyHub, pružatelj distribuiranih sustava upravljanja energetskim resursima  je u partnerstvu s Neovisnim operaterom elektroenergetskog sustava Ontarija (IESO), uključio je više od 100.000 domova u program Save on Energy Peak Perks u šest mjeseci kako bi stvorili ono što nazivaju najveća stambena virtualna elektrana u Kanadi.

Uz 100.000 uključenih domova, EnergyHub i IESO kažu da je ovaj sustav sposoban isporučiti vršno smanjenje potražnje do 90 MW, što je jednako isključivanju grada s oko 200.000 stanovnika u vrijeme najveće potrošnje. Očekuje se da će fleksibilni kapacitet rasti kako se upis novih članova nastavlja.

“Opseg i brzina uključivanja dokazuju da dobavljači električne energije i korisnici mogu biti partneri u inicijativama koje pružaju obostranu korist”, rekla je Erika Diamond, viša potpredsjednica odjela za korisnička rješenja u EnergyHubu. “IESO je izgradio resurs koji će nastaviti rasti i igrati ključnu ulogu u održavanju pouzdanosti mreže i ubrzanju dekarbonizacije kako potražnja za električnom energijom u pokrajini raste.”

Prema nedavnom izvješću Instituta Rocky Mountain, virtualne elektrane, skupine uređaja povezanih s internetom poput baterija električnih vozila i pametnih termostata kojima se može aktivno upravljati zanemaren su resurs za unaprjeđenje ciljeva mreže. Do 2030., virtualne elektrane bi mogle smanjiti vršnu potražnju u SAD-u za 60 GW, navodi se u izvješću, i  za čak 200 GW do 2050. godine. Nadalje, one bi mogle pomoći u smanjenju godišnjih izdataka energetskog sektora za 35 milijardi dolara 2030. godine.

„Upravljanje potražnjom kritičan je resurs koji može značajno doprinijeti pouzdanosti električne mreže pokrajine – posebno u vrućim ljetnim danima kada je upotreba klima uređaja najveća – i igrat će važnu ulogu u osiguravanju dugoročne opskrbe električnom energijom”, rekao je Tam Wagner, direktor upravljanja potražnjom pri IESO.

Održavanje pouzdane energetske usluge postalo je izazovnije kako se svijet suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima i sve većom potražnjom za električnom energijom, ali komunalna poduzeća se prilagođavaju koristeći brzo rastući broj distribuiranih izvora energije u vlasništvu korisnika na mreži kao fleksibilne resurse. U 2022. godini  broj električnih vozila koja sudjeluju u programima EnergyHub porastao je za više od 200%, a broj baterija porastao je za više od 80% u odnosu na prethodnu godinu. Eksponencijalni rast povezanih distribuiranih izvora energije obećava prijeko potrebnu fleksibilnost opterećenja kako sve više obnovljivih izvora energije dolazi na mrežu—ali samo ako komunalna poduzeća mogu iskoristiti tu fleksibilnost kada i gdje im je potrebna s pouzdanim virtualnim elektranama